Приключват последните приготовления преди съвместното заседание на правителствата на Република Северна Македония (РСМ) и България, което ще се проведе във вторник, 25 януари в София. Сформирани са работни групи от двете страни, назначени са и техни съпредседатели, пише скопският вестник “Независен“.

Северна Македония и България в предстоящия период и в рамките на новата динамика на сътрудничество, обявена от двамата премиери Димитър Ковачевски и Кирил Петков, трябва чрез срещите на работните групи да сближат позициите в няколко области, да се съсредоточат върху това, което е практически осъществимо в момента, като по този начин проправят пътя за намиране на решения на по-трудни въпроси и окончателно преодоляване на спора и отблокиране на началото на първата междуправителствена конференция на Северна Македония и Европейския съюз.

Двете правителства сформираха четири работни групи. Правителството на Северна Македония формира групите за икономика, търговия и иновации, за инфраструктура, транспорт и свързаност, за европейска интеграция и зелени политики и за култура, наука и образование.

Съпредседатели на първата група от македонска страна са вицепремиерът, отговарящ за икономическите въпроси, координацията на икономическите политики и инвестициите, Фатмир Битичи, министърът на финансите Фатмир Бесими и министърът на икономиката Крешник Бектеши. От българска страна групата ще бъде съпредседателствана от вицепремиера на икономиката и индустрията и министър на икономиката Корнелия Нинова, вицепремиера по европейските фондове и министър на финансите Асен Василев и министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Втората група от македонска страна ще бъде съпредседателствана от министъра на транспорта и съобщенията Благой Бочварски, министъра на местното самоуправление Горан Милевски и министъра на информационното общество и администрацията Адмирим Алити, а българският вицепремиер по регионалното развитие и обществените връзки и министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и министърът на енергетиката Александър Николов.

Съпредседатели на третата работна група от македонска страна са вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, вицепремиерът по доброто управление Славица Гърковска и министърът на околната среда и пространственото планиране Насер Нуредини. От българска страна групата ще бъде съпредседателства от вицепремиера по климатичната политика и министър на околната среда Борислав Сандов, вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова и министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Четвъртата работна група от македонска страна ще бъде съпредседателствана от първия вицепремиер и министър на политическата система и междуобщностните връзки Артан Груби, министъра на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска и министъра на образованието и науката, Йетон Шакири, а от българска страна – от министъра на образованието и науката Николай Денков, министърът на културата Атанас Атанасов, министърът на туризма Христо Проданов и министърът на младежта и спорта Радостин Василев.

В работните групи ще се включат и представители на ресорните министерства и институции, а съпредседателите ще се редуват според темата, която ще бъде включена в дневния ред на заседанията.

Министър-председателите обявиха пет работни групи, петата е историческата, но двете правителства не са сформирали отделна работна група и според казаното от Ковачевски и Петков на пресконференцията в Скопие тази област обхваща съвместната македоно-българска Комисията по исторически и образователни въпроси, но не уточни дали тя ще продължи да работи в сегашния си формат.

На съвместна пресконференция в Скопие по време на посещението на Петков Ковачевски подчерта, че историческата комисия вече има собствен план за работа и въз основа на свършената работа, историците, които са членове на тази комисия, ще трябва да информират какво са договорили.

"Колкото до историческата комисия, виждате, че тук няма представители на историческата комисия. Така че историците работят върху по-дълъг процес, защото сега е период от миналото, който изучаватна базата на методологията и на базата на дефиниране на определени факти, които са регламентирали според методологията и аз лично се надявам, че първо, членовете на Историческата комисия съвместно ще информират за това, което е договорено и че това, което е съвместно договорено, ще бъде мост към бъдещето, а не връщане към миналото", каза Ковачевски на пресконференцията.

Петков пък посочи, че за разлика от сегашния подход, сега на седмични заседания ще се обсъждат реалните възможности на всички комисии, включително и на историческата.

"Въз основа на казаното от Димитър (Ковачевски), че ще се фокусираме върху нещата, които ни сближават, и въпросите, които не са изяснени, ще им дадем по-дълъг срок за решаване. Но е важно да работим, да се срещаме и да сме в постоянна комуникация,“ каза Петков на пресконференцията в Скопие.

Според това, което двамата премиери обявиха в предстоящия период и чрез срещите на тези работни групи, историята ще бъде поставена на заден план, фокусът ще бъде върху изграждането на добри отношения между гражданите на Северна Македония и България, засилване на сътрудничеството в много сектори и на добросъседство, измерими според постигнатите цели и резултати. Заявена е динамична работа на работните групи – поне една от групите трябва да има срещи всяка седмица. Сближаването ще се осъществи прагматично, първо там, където няма пречки, а като първи проект е обявено въвеждането на директната авиолиния Скопие-София, която както каза Петков в Скопие ще бъде реализирана до два месеца.

Министърът на икономиката Крешник Бектеши каза в петък, че двете страни вероятно биха могли лесно да се споразумеят на междуправителствена среща за икономиката.

"В областта на икономиката, търговията, енергетиката сме направили цялата подготовка. В понеделник, вторник ще отидем в Република България с конкретни предложения и конкретни споразумения и меморандуми, които ще подпишем. Ще чуем тяхната страна, какви са предложенията им и вероятно в частта от икономиката ще можем лесно да се споразумеем“, каза Бектеши.

Междуправителственото заседание ще определи динамиката и календара на дейността на групите, а българският премиер Петков, коментирайки отношенията на България с РСМ, подчерта, че няма да бъде загубена нито минута новите усилия да се превърнат в реални резултати, като обяви разработване на план за реални постижения, които трябва да бъдат постигнати през следващите шест месеца.

Това, за което двамата премиери успяха да се договорят по време на срещите в Скопие, е използването на краткото име Северна Македония, както и дългото Република Северна Македония, което беше едно от изискванията в пътната карта пет плюс едно. Но, както заяви президентът Стево Пендаровски в скорошно интервю за ТВ 24, новият подход към сътрудничеството означава нова методология на работа, така че де факто вече да няма план 5+1, който възникна след, както той каза, "неуспешно предложение от Лисабон“ и той вече не е на масата.

Превод и редакция: Юлиян Марков