Инициативата за санкции срещу Русия, внесена в Камарата на представителите на САЩ, насочена по-специално срещу президента Владимир Путин, говори за желанието на американските парламентаристи да прекъснат отношенията с руската страна. Това мнение изрази в събота, 22 януари, сенаторът Сергей Цеков, цитиран от руския вестник “Известия“.

.

На 21 януари ръководителят на Комисията по международните въпроси на Камарата на представителите на САЩ, демократът Грегъри Мийкс, представи собствен проект за санкции срещу Руската федерация. Документът предвижда ограничения срещу "Северен поток 2", минната индустрия, поне три финансови институции, държавния дълг, Путин и други представители на руските власти.

"Предлагат да наложат санкции срещу президента на Русия? Тогава те могат незабавно да предложат прекъсване на руско-американските отношения “, каза сенаторът в интервю за РИА Новости.

В същото време, както предполага Цеков, очевидно точно това искат американските политици.

Сенаторът обърна внимание на факта, че политическите лидери на САЩ не могат да "живеят и ден“ без санкции, това е тяхното постоянно състояние.

"Те живеят в състояние на постоянна заплаха за Русия. Страната ни трябва да се съобрази с това и вече го отчита“, завърши Цеков.

По-рано през деня един от консервативните лидери на Германия, баварският премиер Маркус Зьодер, каза, че все по-строгите санкции срещу Русия не могат да бъдат решението. Той уточни, че ограниченията често вредят на тези, които ги приемат.

В същото време на 20 януари представителят на американската републиканска партия Джим Банкс представи проект за санкции срещу Русия. Според The Washington Post законопроектът включва санкции срещу редица руски служители, служители по сигурността, журналисти и бизнесмени.

В същия ден депутатът от Държавната дума Вячеслав Никонов подчерта, че новият проект за антируски санкции са истории на ужасите, които никога не са работили и няма да работят.

На 18 януари говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова хората да не се ръководят от информацията, разпространявана в чуждестранни медии, че Европейският съюз и САЩ обмислят налагането на санкции срещу руски банки. Както припомни Песков, и по-рано са се обсъждали планове за изключване на Русия от SWIFT, но те не бяха изпълнени.

Превод и редакция: Юлиян Марков