Жителите на втория по големина град в Украйна Харков заявиха, че се надяват на най-доброто, но ще се подготвят за най-лошото, докато Русия събра десетки хиляди войници близо до границите на Украйна и дипломатическите преговори засега не успяват да доведат до пробив, предава Reuters

Харков, индустриален град в Източна Украйна, където се произвеждат танкове, самолети и трактори, се намира на 42 км от руската граница. Украинският президент Владимир Зеленски го определи като възможна цел на руска атака.

Русия отрече плановете си да атакува Украйна, но притиска Запада за гаранции за сигурност, включително блокиране на присъединяването на Украйна към НАТО.

Кметът на Харков Игор Терехов каза, че 1,4-милионният град ще бъде "спокоен и обединен" и няма да позволи на никого да го превземе. Интервюирани тази седмица, някои жители казаха, че ще останат да се бият, други заявиха, че може да избягат.

"Не е нужно да стоя на едно място, ако нещо се случи – мога да работя дистанционно“, каза мениджъра Даниела Шатохина.

"Опитвам се да не мисля за това. Надявам се всичко да е наред, надявам се на най-доброто. По-добре е да не се паникьосвам предварително, а да взема решение, когато се случи, ще мисля в движение."

Друга жителка сравни ситуацията с 2014 г., когато Русия превзе украинския полуостров Крим.

"Никой не е предполагал, че това може да се случи с Крим. Никой не може да си го представи. Не искам да вярвам, но не знаем какво ще се случи след това“, каза тя.

Зеленски каза в интервю, публикувано в петък, че атаката срещу Харков е "осъществима", въпреки че по-късно говорител каза, че президентът излага хипотетичен сценарий.

Превод и редакция: Юлиян Марков