Премиерът на Бавария Маркус Зьодер (лидер на Християнсоциалния съюз) каза, че спирането на проекта "Северен поток 2“ или прекратяването на всички доставки на газ от Русия ще засегне и Германия. Той се противопостави на по-строги санкции, включително изключване на Русия от SWIFT, пише германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung

"Никой не може да иска война в Европа. В същото време териториалната цялост и независимостта на Украйна трябва да се зачитат в съответствие с международното право. Но постоянните нови заплахи и все по-строги санкции срещу Русия не могат да бъдат решението. От една страна, защото санкциите отдавна са неефективни, а от друга, защото тези нови санкции често биха ни навредили по същия начин. Например изключването на Русия от финансовата система SWIFT. Затварянето на балтийския газопровод "Северен поток 2“ или дори прекратяването на всички доставки на газ от Русия също ще засегне страната ни“, каза Зьодер пред вестника.

Премиерът на Бавария припомни, че дори в разгара на Студената война енергийната връзка между Съветския съюз и Германия не е била под съмнение. Маркус Зьодер отбеляза, че "Русия е труден партньор, но не и враг на Европа“ и повечето германци биха искали стабилни и мирни отношения с Москва. "Според мен едно нещо е ясно: разширяването на НАТО на изток във връзка с Украйна няма да бъде на дневен ред още дълго време“, каза още Зьодер.

Превод и редакция: Юлиян Марков