Германия пречи на Естония да оказва военна подкрепа на Украйна, като отказва да издава разрешения за износ на оръжия с германски произход за Киев на фона на потенциална руска инвазия, пише американският вестник The Wall Street Journal

За разлика от САЩ, Великобритания, Полша и други съюзници, германското правителство отказа да изнася смъртоносни оръжия директно за Украйна.

В случая с Естония, Берлин също отказва да позволи на трета страна да изпрати артилерия в Украйна, тъй като оръжията произхождат от Германия, според естонски и германски официални лица.

Проблемът се разглежда от западните специалисти по сигурността и Украйна като тест за политиката на Берлин за трансфер на оръжие по време на нарастваща криза в Европа и посочва трудностите, пред които са изправени САЩ и техните европейски съюзници при изковаването на общ отговор на натрупването на военни сили на Русия близо до Украйна и искания.

"Германия, те имат много колебания да ни доставят“, каза министърът на отбраната на Украйна Алексий Резников в интервю за The Wall Street Journal.

Германските служители казаха, че задънената улица е резултат от дългогодишна политика по отношение на износа на оръжие в напрегнати региони.

"Принципът, който управлява износа на оръжие, винаги е един и същ – независимо дали идва директно от Германия или от трети страни – и на този етап не е издадено разрешение“, каза говорител на германското правителство. "В момента не е възможно да се оцени резултатът от процеса“, добави той.

Представител на естонското правителство каза, че неговото правителство все още се опитва да убеди Германия да промени решението си.

"Надяваме се, че ще получим одобрението от Германия“, каза Кристо Ен Вага, съветник на естонския министър на отбраната. "Естония показа, че искаме да помогнем на Украйна практически по всякакъв начин."

Украински официални лица заявиха, че всякакви оръжия са отчаяно необходими и че разрешаването на Естония да изпрати артилерийските оръжия може да бъде прецедент за изпращане на допълнителни системи с германски произход от други страни. Макар че естонските оръжия няма да променят динамиката на бойното поле, отказът на Германия може да бъде разчетен от Москва като нов знак за разделение в редиците на Запада.

Превод и редакция: Юлиян Марков