Букурещ категорично отхвърля искането на Русия за изтегляне на НАТО от Румъния - президентът Йоханес приветства плановете на САЩ за засилване на военното присъствие. България също се позиционира ясно, коментира Deutsche Welle

Румънският заместник-генерален секретар на НАТО Мирча Джоана решително отхвърли искането на руския министър на външните работи Сергей Лавров в рамките на т.нар. гаранции за сигурност, които Русия очаква, НАТО да изтегли оръжия и войски от Румъния и България.

"Няма възможност за такива преговори, няма възможност за компрометиране на присъствието на НАТО на територията на страните от НАТО“, каза Джоана пред румънската телевизия Digi24. Къде и под каква форма ще се реализира военното присъствие на Алианса, решава НАТО: "Това изобщо не трябва да засяга Руската федерация“.

През последните дни президентът на САЩ Джо Байдън и френският президент Еманюел Макрон обявиха засилване на присъствието на НАТО в Румъния. Румънският президент Клаус Йоханис приветства изявлението, което "засилва стратегическото ляво партньорство в Черноморския регион".

В момента около 1000 американски войници са разположени в Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., заедно с България. Външният министър Богдан Ауреску каза, че всички партньори в Алианса приветстват важността на укрепването на лявото крило на Алианса, което трябва да бъде осъзнато възможно най-скоро. "Тези изявления на американския и френския президенти също имат възпиращ ефект в сегашната много сложна ситуация със сигурността“, каза той.

Румъния има граница с Украйна с дължина 650 км. Освен това след руската окупация и анексирането на Крим през 2014 г. Румъния има де факто обща морска граница в Черно море с Русия.

С анексирането на Крим Москва си осигури силни позиции в Черно море, анализират румънски експерти по сигурността. По този начин контролът на Русия върху пристанищата, търговските пътища и енергийните пътища е засилен. В резултат на това румънското правителство многократно настоява за разполагане на допълнителни войски от САЩ и НАТО.

В България премиерът Кирил Петков отговори на искането на руското външно министерство за изтегляне на НАТО от Румъния и България с думите: "България е суверенна държава, която отдавна е решила да влезе в НАТО.“ "Ние сами решаваме организацията на отбраната на страната ни, заедно с нашите партньори.“ "В Алианса няма държави членки от втора категория“, за които колективната отбрана да се прилага по желание,“ каза Петков.

Превод и редакция: Юлиян Марков