Изтощихме се от вътрешни борби. Те минаха от недоволни от реденето на листи, през грешки при определянето на водачите от ръководството в някои райони, да местни битки между отдавна съществуващи в годините разделения помежду ни. Обидени другари не участваха в кампанията, а някои прикрито или не чак толкова работеха срещу партията, и в подкрепа на други политически субекти. Това каза Корнелия Нинова, в рамките на 50-я конгрес на БСП, предаде репортер на Агенция "Фокус“ .

По думите й, смесили са се политически и икономически интереси.

“Слабото организационно състояние по места, грешки в медийната политика и други субективни факти доведоха до катастрофална загуба на подкрепа за БСП. На 4 април получихме 480 146 гласа, на 11 юли – 365 695, на 14 ноември – 267 817 или с 97 878 по-малко спрямо 11 юли", коментира Нинова.

Тя посочи, че електорална динамика – социологическите данни, които са публично достъпни, дават основание да се направят определени предположения за посоката, в която отидоха изгубените от БСП гласове през цялата 2021 година.

"На 4 април около 60 000 гласували за БСП през 2017 г. са се насочили към “Има такъв народ“, а между 30-40 000 към “Изправи се.БГ! Ние идваме!“, около 10 000 изненадващо към “Демократична България“. На изборите на 14 ноември социологията отчита около 30-40 000 гласа в полза на “Продължаваме промяната“, които преди са давали своя глас за БСП", каза още Нинова.

По думите й, движението на гласове от БСП към други формации не променя основното обстоятелство – че загубените от нас гласове в огромната си част отидоха в посока не гласуващи.

"Това означава, че пред нас стои задача не просто да търсим своето присъствие сред по-младите и гласуващите, а да се опитаме да възвърнем доверието на онези, които през годините са ни подкрепяли, но през миналата година по една или друга причина не го направиха.

Възрастов разрез. В изборите на 14-ти ноември се прояви един нов момент – свръхконцентрация на загубен вот от страна на БСП в определени възрастови групи. Това не се наблюдаваше на 11-ти юли. Тогава загубените от БСП гласове спрямо изборите от 4-ти април бяха сравнително равномерно разпределени във възрастовите групи. Но последните данни показват, че около 60 000 избиратели във възрастова група над 70 години и около 30 000 в тази между 60 и 69 не са пуснали своя глас за БСП. Това означава, че практически почти целия загубен вот на БСП на тези избори се концентрира във възрастовата група 60-70 години", подчерта Корнелия Нинова.

Според нея, причините за такава концентрация може да са различни.

"Най-малкото две със сигурност, които споменах – ковид обстановката и машинното гласуване, но може би и не само това. Президентските избори през 2021. Подкрепеният от БСП кандидат за президент и действащ президент Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова спечелиха убедително изборите. Именно БСП бе партията, която даде старт на политическата кариера на Радев, с номинацията му за президент през 2016 година и лично аз през 2016.

Персонално съм ангажирана със предложението на Румен Радев, както знаете. Дори и във времето когато БСП не желаеше той да е наш кандидат. Казвам го, защото доста манипулации и грешни внушения се развиха през последната година. За втори път в историята на България имаме президент, който е избран за втори мандат. И в двата сегашни случая става въпрос за кандидат, който е издигнат от БСП", каза още Нинова.