Александър Несторов в "БЕНОВСКА ПИТА" на 22.01.2022 г. - Youtube

Александър Несторов, народен представител в 47 НС, ДПС, в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 22-ри януари 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Александър Несторов в политиката

“Защо сте в политиката? Баща Ви беше софийски градски прокурор, Вие също сте завършили право" попита Беновска. Несторов отговори, че младите българи са аполитични, но пък много млади са попаднали в 47 НС. Той сподели, че има опит в държавната администрация и структурите и няма как да бъде законодател без да знаеш как се прилагат законите. “Дали чрез образователния ценз, чрез моя житейски и професионален опит, мисля, че мога да бъда полезен, да дам своя принос като народен представител за подобряване на някои закони, които да повишат стандарта на живот на българските граждани, да направят житието и битието на българите по-сгодно" каза още Александър Несторов.

Юридическите инициативи на ДПС

“ДПС взехте много силна юридическа инициатива. Не знам дали е продиктувано от желанието за реванш по закона Магнитски, който засегна Делян Пеевски, Ваш народен представител" коментира Беновска. Несторов заяви, че двете теми нямат нищо общо, тъй като 3-ти месец тече обещаната промяна, а по някои тълкувания 11-ти месец. “Промяната се изисква и в това, което ние предлагаме. Тя се корени най-вече в това. Чуха се декларации за премахване на корупция, реформиране на съдебна система, целенасочено боравене с публични финанси. Законодателните инициативи, които предложи ДПС, са в тази посока - законът на обществените поръчки и спирането на т.нар. инхаус, законът за публичните финанси, който затваря модела на ПМС-тата - добрите послушни кметове да бъдат бенефицирани, другите да бъдат държани на каишка. Очакванията от обществото са тези неща да се реформират. Когато партиите на промяната не демонстрират желание да го направят, ние от ДПС сме отговорни пред нашите избиратели и целия български народ и предприехме тези инициативи" обясни Несторов.

Сотир Цацаров

Беновска отбеляза, че Цацаров си е подал оставката, отнет му е достъпът до класифицирана информация, ВСС го е върнал в прокуратурата. “Докъде ще стигне тази игра с Цацаров?" попита водещата. Несторов коментира, че всичко е по законова процедура, отнемането на допуска е предмет на съдебна процедура и другата седмица ще има изслушване на председателя на ДАНС. Беновска подчерта, че първо ще се изслушва Цацаров и после ще се реши дали да се изслуша председателят на ДАНС. “Какъв е проблемът да се изслушат и двамата?" попита водещата. Несторов коментира, че в ресорната комисия за превенция и противодействие на корупцията ДАНС има работа само по тази тема. “Г-н Цацаров като председател на КПКОНПИ се явява като ресорен министър на тази комисия. Той е човекът, който отговаря за борбата срещу корупцията. Отнемането на допуска му е скандал в национален мащаб. Трябва да се установят обстоятелствата довели до това. Те не са много хипотезите в закона" подчерта Несторов.

Беновска попита защо ДПС не предизвикат промяна в закона за достъп до класифицирана информация. “Как така се отнема... едни хора в една стая в ДАНС сядат, нещо четат и някой си, на когото не му знам името, отнема допуска на един популярен и утвърден юрист Сотир Цацаров, бивш главен прокурор?" попита Беновска. Александър Несторов отбеляза, че отнемането на допуска е пречка той да изпълнява длъжността си като председател на КПКОНПИ. “Оставката на г-н Цацаров, имайки предвид всички атаки по негов адрес, беше един доблестен и принципен акт, а пък отнемането беше безпредметно, предвид неговата оставка" каза Несторов. Беновска отбеляза, че Цацаров си подава оставката преди сутринта да му отнемат допуска и чрез отнемането на допуска Цацаров не може да си изпълнява задълженията. “ДПС искате да махнете златните паспорти, заемете се и с този закон" призова водещата. Несторов заяви, че изслушването цели да се установи дали в отнемането на допуска на Цацаров няма неправомерни действия от държавните институции, което се потвърждава от факта, че Сотир Цацаров атакува тези действия по съдебен ред.

Цацаров - Гешев - ДПС

“Цацаров беше ли и е ли на ДПС? Градската легенда говори, че Цацаров е промотиран от ДПС, че главният прокурор Иван Гешев е промотиран от ДПС?" попита Беновска. Несторов отговори, че ако всичко, което се говори, че е на ДПС, в момента нямаше да бъде такава конфигурацията на властта. “Много угодно и лесно стана да се слага всичко под един общ знаменател ДПС. ДПС винаги е било за принципна независимост на съдебната власт, ДПС е предлагала множество инициатива в тази посока, ДПС е една професионална партия и неин основен принцип е разделението на властите и върховенството на закона. Ние нямаме работа в съдебната власт" каза Несторов.

Доган - раздаване на порции; ПП и коалицията - самодостатъчни; Рамадан Аталай за КЕВР; Съдебната реформа

Беновска подари на Александър Несторов книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган. Несторов от своя страна подари доклада от националната конференция през 2013 година. Той сподели, че месеци след това е започнал своята работа в ДПС. “Ахмед Доган каза - ние раздаваме порциите" припомни водещата. Несторов подчерта, че изказването на Доган е с цел обясняване технологията на властта - “няма как да упражняваш власт, без да разпределяш власт" и подчерта, че не става въпрос за мантри, кой къде е учил. Несторов сподели, че и той е учил в престижен университет в Лондон, защото възможностите на родителите му не са стигали за Америка. Беновска отбеляза, че Кирил Петков и Асен Василев твърдят, че са теглили кредити и са се издържали. По този повод Беновска шеговито подари на Александър Несторов тениска на Харвард. “Ще имате ли въпроси към министър-председателя скоро в НС? Що не си облечете тениската под сакото, когато го питате?" попита Беновска. Несторов заяви, че на висотата на НС не отива да не се спазва етикета, както доста хора правят. Беновска подчерта, че това е знак, като парола. “Искаме наученото в Харвард да го видим в приложение" призова Несторово. Той коментира, че в ПП и в управляващите се прокрадва чувство на самодостатъчност. “Ако опозицията предложи и лек за ковида, пак ще бъде отхвърлен, защото е предложен от опозицията. Това не е държавническо мислене" сподели Несторов. Беновска отбеляза, че Рамадан Аталай е бил прав в изказването си по време на вчерашните дебати в НС за това, че инструментът КЕВР се настройва съгласно тоналността, в която ПП и коалициите около тях могат да пея. Несторов заяви, че това проличава и в други сектори - съдебната власт. “Месеци слушаме от управляващото мнозинство, че съдебната реформа се изразява в две кадрови промени - на главния прокурор и на ВСС. Аз не чух някъде да има промяна в концепция, процесуален закон, материален закон, в съда, в работата на прокуратурата, нещо положително - тук са само антитези. Има една промяна, всъщност, в гражданско процесуалния кодекс, внесена от министъра на правосъдието, която е върната поради корупционен риск" коментира Несторов.

Експертно мнение при изработването на закони

Беновска спомена шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който е излязъл с лично писмо след дискусия със следователите, че не могат да се правят промени в тези закони и други, без да се взима тяхното експертно мнение. “Вие ще подкрепите ли изработването на законите да става не след формално обществено обсъждане, а и с участие на експерти?" попита Беновска. Несторов заяви, че законите трябва да взимат предвид най-малко мненията на тези, които ги прилагат. “ДПС също обяви промени в Конституцията. Това го чакахме и от Промяната и от мнозинството" каза Несторов.

Иван Гешев

“Иван Гешев, главният прокурор, е в основата и на протестите миналата година и изборът му беше съпроводен с много протести за и против. Ще го махнат ли - Промяната и коалицията?" попита Беновска. “Няма работа НС или изпълнителната власт да казва в съдебната власт кой да е или кой да не е. Това не е първият опит за махане на главен прокурор. 97-8 година един министър на вътрешните работи се опита да каже, че главният прокурор е психически негоден - Иван Татарчев" отговори Несторов.

Галина Захарова - ВКС

“Какво ще кажете за новия председател на ВКС и министърката, която пропусна да подложи на гласуване избирането на Захарова?" попита водещата. Несторов поздрави Захарова за новата длъжност и сподели своите надежди мандатът ѝ да бъде успешен. Той подчерта, че избирането ѝ с пълно мнозинство подсказва, че е оптимален избор. Беновска отбеляза, че Захарова е човек, който изразява собствената си воля. “Протестите изведнъж станаха срещу Иван Гешев. Цитирам медиите на промяната - изборът на Гешев беше състезание с един кон. Това не го чухме този път" каза още Несторов. Беновска подчерта, че Захарова е била подкрепена от цялото съсловие.

Надежда Йорданова - министър на правосъдието

“ДПС като предлагате толкова законодателни промени, ще се срещнете ли с новия министър на правосъдието Надежда Йорданова?" попита Беновска. Несторов отговори, че по отношение на законодателните инициативи на ДПС, Йорданова не е необходима, тъй като те минават през парламента. Депутатът от ДПС заяви, че с нетърпение чакат инициативите на Йорданова и имат огромни очаквания към мнозинството на промяната, тъй като България и гражданите нямат много време.

Ковид ваксините

Беновска отвори наболялата тема за ковид ваксините и подчерта, че в студиото е бил доц. Мангъров, който е твърдо против принудителната ваксинация, задава въпроси за неяснотата какво съдържат ваксините, както и доц. Кунчев, който не е успял ясно да даде отговор за съдържанието. “Доколко политиката има връзка с пандемичната обстановка? Верни ли са теориите, че това е политикоикономически вирус?" попита Беновска. “Не, просто така се получава, заради размерите на пандемията, които имат своите отражения в политическите, икономическите, социалните и психическите процеси. ДПС е за ваксинацията, за всичко, което запазва здравето на обществото" каза Несторов. Беновска подчерта, че всичко това трябва да става по убеждение. “Ние сме движение за права и свободи - това дали ще се ваксинираш, трябва да е личен избор, но това, което опазва здравето и живота на хората, трябва да бъде по-висша ценност" заяви Несторов.

Кой пее на политическия микрофон?

Александър Несторов призова управляващите да постъпват по същия начин, както Беновска е дала трибуна както на доц. Мангъров, така и на доц. Кунчев. “Нека се чуе и гласът на опозицията" подчерта Несторов. “Вие дълго време държахте политическия микрофон, сега те са наред да пеят" каза Беновска. Несторов коментира, че не е сигурен дали лицата, които държат микрофона, са тези, които наистина пеят. Беновска шеговито каза, че Асен Василев пее и пожела да видят певческата част от интервюто ѝ с него от 3-ти юли 2021 година. “Имат ли право на малко време, или вече всичко е толкова компресирано от политическото напрежение, че не искаме да им дадем?" попита Беновска. “Приветствам желанието за промяна, но вече наближава момента, в който говоренето, трябва да бъде превърнато в правене" отговори Несторов.

Пермиерът Петков в Скопие; Президентът Радев в разговор с президента на РС Македония

По темата за посещението на премиера Петков в Скопие, Несторов заяви, че за съжаление това посещение е довело до обръщането на статутите - вместо България да бъде от страната на ЕС и да разговаря с кандидат-член, се получава така, че България в момента е изолирана от ЕС по тази тема. Беновска отбеляза, че президентът Радев, който е дал поуки на Петков какво да прави, вчера се е свързал по телефона със Стево Пендаровски, президентът на Северна Македония, който се очаква да дойде в България. “Какво ли ще се случи?" попита Беновска. Несторов коментира, че ДПС през 2014 година е обявило присъединяването на западните Балкани като основен приоритет за България с оглед разширяване зоната за сигурност. “Нашата позиция по темата е прекомерно ясна. Македония рано или късно ще бъде член на ЕС. Това на каква цена е друга тема. Махане на ветото върху началото на преговорите не означава приемане в ЕС. Нека бъдем градивни и да не търсим допълнителни разделителни линии" каза Несторов. Беновска сподели, че е подарила на Димитър Ковачевски здрава българска червена ябълка с послание да се запази единството. “Абсолютно важно" подчерта Несторов и отбеляза, че Беновска не е подарила на Кирил Петков ябълка. Беновска обясни, че му е подарила зелена ябълка, защото е още зелен в политиката.

Ябълките в политиката

“Вие каква ябълка сте в политиката - зелена или червена?" попита Беновска, а Несторов отговори, че се надява да почервенява лека полека и взе зелена ябълка. Водещата подари на събеседника си и Конституцията на Р.България, по повод произнасянето на Конституционния съд, че Кирил Петков е нарушил Конституцията. Водещата сподели, че се е опитала да връчи Конституция и на президента Румен Радев, но той е избягал. Несторов подчерта, че на пленарни заседания винаги носи Конституцията и призова управляващото мнозинство да се придържат към върховенството на закона.

“Какво да очакваме от ДПС тази седмица?" попита за финал Беновска. Александър Несторов каза, че ще има изненади, но не може да каже.

Така завърши разговорът между Александър Несторов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 22-ри януари 2022 година.