В опит за деескалация на напрежението, предизвикано от скока в увеличаването на турските навлизания в гръцкото въздушно пространство в Източно Егейско море и провокативна риторика, която дори беше насочена към президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, гръцко-турският съвместен икономически комитет ще се срещне в понеделник в Атина под ръководството на заместник-министъра на външните работи Костас Франгоянис и турския заместник-министър на търговията Мустафа Тузджу, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Освен това се полагат усилия за провеждане на 64-ия кръг от проучвателни контакти между двете страни в Атина през февруари, както и за повторение на политическия диалог на ниво генерални секретари на съответните външни министерства.

Все още няма развитие в областта на мерките за изграждане на ниво министерства на националната отбрана, докато на ниво НАТО каналът, който беше открит след кризата в Източното Средиземноморие през 2020 г., на практика е неактивен.

Атина смята, че Анкара се опитва да покаже на Запада, че обсъжда проблеми със съседите си, без обаче да има искрени намерения.

В крайна сметка в четвъртък турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини Гърция, че спонсорира терористи.

Заседанието на съвместния гръцко-турски икономически комитет в понеделник обаче ще приключи с подписването на протокол от Франгоянис и Тузджу.

Възстановяването на съвместната комисия е една от 25-те точки от така наречения положителен дневен ред, определен между Франгоянис и турския заместник-министър на външните работи Седат Онал. Първото заседание на Комисията се проведе през 2000 г., а последното през октомври 2021 г. Откриването на заседанието на комисията ще бъде приветствано от министъра на туризма Василис Кикилиас и министъра на културата на Турция Мехмет Нури Ерсой.

Превод и редакция: Юлиян Марков