Европейският съюз признава различията между отделните си членове в подхода към диалога между Запада и Русия по въпросите на европейската сигурност, но по ключови принципи нивото на единство на ЕС е толкова високо, както винаги, каза високопоставен европейски служител пред репортери, цитиран от руската агенция “Интерфакс“.

"Очевидно по исторически, географски и други причини има разлика в позициите на страните от ЕС. Тя беше, е и ще бъде не само спрямо Русия, но и спрямо Турция, Мароко, Китай и много други. Русия (в този смисъл) не е изключение. Но е важно, че досега, през годините, успяхме да формулираме обща политика на ЕС за Русия", каза той на брифинг.

Той подчерта, че страните членки на съюза имат "засилено усещане за това какво е в интерес на ЕС" и това им позволява да се споразумеят по основните линии на общата политика. В настоящата ситуация единството на членовете на съюза се проявява ясно както никога досега, отбеляза източникът.

Според него в проектодоговорите, предложени от Русия със САЩ и НАТО, има три ключови точки, които ЕС вижда като противоречащи на основите на европейската сигурност след Студената война.

ЕС не е обсъждал подробно други предложения, призна източникът. Но три ключови точки в предложенията на Русия към САЩ и НАТО не подлежат на обсъждане.

"Всяко предложение трябва да се обсъжда в светлината на тези принципи, каза той. И ние сме определили за себе си координирана позиция със САЩ, НАТО и настоящия председател на ОССЕ, в съответствие с която действаме сега. "

Събеседникът на журналистите каза, че на този етап ЕС е фокусиран върху наблюдението на преговорите между САЩ и Русия, но очаква по-ясно да определи собствената си позиция в бъдеще.

Отношенията с Русия и ситуацията около Украйна ще заемат едно от централните места в дневния ред на предстоящата министерска среща на Съвета по външни работи на ЕС в понеделник. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се присъедини към европейските министри чрез видеовръзка.

Превод и редакция: Юлиян Марков