Преди около месец Руската Федерация публикува пакет неприемливи ултимативни искания към НАТО. Най-съществените от тях, които засягат пряко Република България, са исканията НАТО да изтегли всичката си техника, персонал и въоръжение до състоянието от 1997 г. А второто изискване бе – НАТО да спре своето по-нататъшно разширяване, практически лишавайки от право на избор суверенни държави като Украйна и Грузия, да избират самостоятелно в какви съюзи да членуват. Това се казва в декларация на ПГ ГЕРБ - СДС, изпратена до медиите.

"Подобни условия противоречат на всякакви установени норми в съвременните междудържавни отношения. Стремежът на Русия е да отслаби НАТО и де факто да елиминира ефективното членство в Aлианса на цяла Източна Европа. Тази Европа, която след падането на Берлинската стена, буквално "избяга“ на Запад, за да не попадне отново в лапите на империя, която към онзи момент, а и сега, не предлага нищо друго, освен остарели разбирания за международните отношения.

Очевидно е, че съветските имперски рефлекси умират трудно, а уроците от Карибската криза от 60-те години на миналия век не са научени. В днешния свят няма начин да разпределяш зони на влияние като в 19-и век и да потъпкваш волята на съседните нации. Българите сме суверенна нация и сами вземаме решения за гаранциите, от които се нуждае отбраната на страната ни. Неприемливият руски наратив говори, че някой се заиграва с хипотези, които насочват вниманието на Северноатлантическият алианс директно към чл. 5 от Вашингтонския договор.

България е част от политическо пространство, върху чиито вътрешни решения Москва отдавна няма нито контрол, нито влияние. Подобни провокации правят още по-наложително Руската федерация да преосмисли сигналите на агресивност, които излъчва към околния свят и да приеме призивите на всички страни от Алианса за деескалация и за въздържане от политика на "дрънкане на оръжие“.

Докато НАТО категорично отхвърляше руските ултиматуми, българското правителство оглушително мълчеше. Днес, на нарочна пресконференция на руското МВнР, България бе спомената изрично като държава, от която НАТО практически трябва да се изтегли. Българските институции отново мълчат, а мнозинството в парламента не разбира значението на случващото се и какъв проблем представлява за българската национална сигурност. Междувременно министърът на отбраната отива на антинатовски протест.

Затова настояваме:

1.Правителството и президентът незабавно да заемат ясна и недвусмислена позиция по руските заплахи и поведение;

2.Румен Радев незабавно да свика извънреден КСНС по горепосочените теми;

3.Да се свика спешно заседание на Комисията по отбрана, на която министърът на отбраната да уведоми народните представители за позициите, заемани до момента в НАТО по заплахата от руска военна агресия в Украйна. И да представи действията и плановете на правителството;

4.Правителството незабавно да включи в Закона за държавния бюджет 2% от БВП за националните ни отбранителни способности, без в тях да се включва "по андрешковски“ мост над Дунав;

5.В момент на преки заплахи, правителството да потърси и извоюва ясни послания от страна на съюзниците ни, че в момент на преки заплахи и закани към страната ни, НАТО стои зад ценностите и ангажиментите си към България", се казва още в декларацията на ГЕРБ - СДС.