Грешка е да мислим, че Омикрон протича като леко заболяване. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"За да можем да оценим реално тежестта на Омикрон варианта, би трябвало да видим какво се случва, когато той се срещне с по-широк кръг хора, с уязвимите групи и най-вече, когато се срещне с хора, които, както казваме ние, са имунологично наивни, т.е. които не са боледували, които не са ваксинирани“, посочи тя.

По думите й това, което предупредиха и от Световната здравна организация е, че макар данните за Омикрон да са за по-леко протичащо заболяване, с по-малка тежест, в никакъв случай той не трябва да бъде подценяван и не трябва да го приемаме за леко заболяване.

"Аз мисля, че хората вече след две години в компанията на SARS-CoV-2 в различните му варианти – Алфа, Бета, Гама, Делта, Омикрон, мисля, че хората вече натрупаха достатъчно много опит, видяха, че той има много лица и не го подценяват. За съжаление, много често решенията са политически, от самото начало на пандемията в целия свят“, допълни проф. Александрова.

Евелина БРАНИМИРОВА