В настоящата ситуация трудно може да говорим за кризисен бюджет, тъй като икономиката още през миналата година би трябвало да е приключила с възстановяването и през тази година вече да отбелязва растеж. Това каза икономистът Калоян Стайков, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Достигнали сме предкризисните нива от 2019 г., и все още да говорим за кризисен бюджет, кризисни политики и т.н. според мен вече малко сме закъснели. Новият бюджет трябва да погледне към бъдещето и ако са необходими някакви видове помощи, независимо дали за бизнеса или за домакинствата, те по-скоро да гледат напред, т.е. да са насочени към стимулиране на повече заетост, повече инвестиции, създаване на правилните условия за икономически растеж, съответно увеличаване на доходите, а не толкова да гледаме назад как да компенсираме загуби и как да се върнем всъщност в 2019 г. Това е за мен най-важното, което трябва да залегне в бюджета.

Според икономиста Калоян Стайков трудно можем да говорим за загуба на покупателна способност.

"Трябва да сме малко внимателни, защото всъщност доходите изпреварващо се увеличиха преди да започне ръстът на инфлация, но разбира се, в момента, в последните месеци наблюдаваме изключително високи темпове на увеличение на потребителските цени, което рано или късно ще започне да изяжда тази покупателна способност“, допълни той.

В новия бюджет трябва да се помисли как да се насочат помощи, ако такива са необходими, именно към тези групи, които усещат тази тежест най-силно, защото едно е национална инфлация, друго е индивидуална инфлация, посочи икономистът.

"За момента прогнозите са за сравнително мека зима, което със сигурност ще помогне както за цените на природен газ, така съответно и за електрическата енергия. Първоначалните ни очаквания бяха, че тази ситуация много бързо ще се коригира през пролетта на тази година, но в последните месеци видяхме, че най-вероятно това няма да стане и може би тази корекция ще отнеме повече време, което означава, че цените ще намалеят, няма да са на нивата от ноември или декември, но едва ли ще стигнат нивата, които сме свикнали да виждаме например през последните пет години, каза още Калоян Стайков.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете по-късно в рубриката "Мнение“