В бюджет 2022 е заложен икономически растеж на БВП от 4.8%. Това каза по време на представянето на бюджета за настоящата година министърът на финансите Асен Василев, предаде репортер на Агенция "Фокус“. По думите му се очаква в края на следващата седмица съгласувателните процедури да приключат, а на 31 януари бюджетът да бъде внесен в НС.

"Философията на този бюджет е доста по-различна от това, което сме виждали до момента. Това не е бюджет, който се опитва да изглади икономическия бизнес цикъл – на принципа, когато икономиката прегрява, да има по-малко инвестиции, или когато икономиката е в спад, да се компенсира с държавни инвестиции. Това е бюджет, който се надявам да постигне трайна промяна в параметрите на икономически растеж на страната“, посочи Асен Василев.

По думите му в бюджет 2022 има 3 основни акцента.

"Единият е значително нарастване на капиталовите инвестиции, които правителството прави - не само със средства от ЕС, а и от националния бюджет. Второ, значително нарастване на инвестициите в хора, защото това е ключът към дългосрочен икономически растеж, както и социална справедливост и подсигуряване, че всички български граждани ще имат адекватен стандарт на живот“, каза още министърът.

Той обобщи, че разходите, предвидени за социално подпомагане и грижи, са в размер на 20,7 млрд лева, за здравеопазване – 8,3 млрд, за образование – 6,4 млрд лева, а капиталовите инвестиции ще са почти 10 милиарда лева.

"В този бюджет на икономически растеж е заложен ръст на БВП от 4.8%, което е с около 1,2% повече от тази година. Заложено е намаление на безработицата от 5.4% на 5%, както и дефицит, без ковид мерките, от 2.5%, а с ковид мерките - 4.1%", допълни Асен Василев.

Предвидено е и удвояване на капиталовите инвестиции; 70 милиона за построяване и разширяване на детски градини; 85 милиона лева за безплатни детски ясли от 1 април, а 13 милиона компенсации за родителите, които не могат да запишат детето си на безплатна детска градина, като средната издръжка на дете е в размер на 1 125 лева; допълнителни 280 милиона за ефективно работеща доболнична помощ, включително за реализиране на допълнителни дейности, свързани с ясли, детските градини и училищата; 23 милиона лева за продължаване на националната програма "Отново заедно“; с 28 милиона лева се вдигат средствата за филмопроизводство; 27 милиона лева за спортни съоръжения и други.