Кметът Здравко Димитров ще разгледа репликата на лунния астронавтски костюм на Нийл Армстронг в Природонаучния музей в понеделник, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от пресцентъра на общината.

Посетителите могат да видят и докоснат единствената в Европа официална реплика на астронавтския костюм още тази събота.

На 24 януари, понеделник, в 11.00 часа, Кметът на Пловдив Здравко Димитров ще посети Регионалния природонаучен музей. Придружаван от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и кмета на район "Централен“ Георги Стаменов, той ще разгледа репликата на уникалния астронавтски костюм, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната и променя завинаги човешката история. Техен гид ще е директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

Посетителите на музея могат да видят и докоснат единствената в Европа официална реплика на астронавтския костюм на Нийл Армстронг от мисията "Аполо“11 още тази събота – 22 януари. Тя гостува у нас, благодарение на Посолството на САЩ в България и е предоставена от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена. Съвършено прецизната и автентична изработка ще позволи на посетителите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив не само да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история, но и да научат любопитни факти за професията космонавт. Ще научат какво е осигурявало безопасността на космонавтите в Космоса и как изглежда първият скафандър, в който човек се е разходил по лунната повърхност.

Напомняме, че в музея се допускат само посетители със зелен сертификат (изключение правят децата до 18 години).

“Хюстън, тук база на Спокойствието, “Ийгъл" кацна" - тези знаменити думи прозвучават в безкрайното пространство на Космоса с полета на космическия кораб “Аполо"11. Командир на неговата мисия е Нийл Армстронг, който на 21 юли 1969 г. става първият човек, стъпил на Луната. След поредица от полети извън земната орбита, НАСА осигурява възможност на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин да направят гигантска стъпка за човечеството в друг космически свят.

Тази уникална космическа екипировка е създадена в 15 лимитирани броя от Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, където се съхранява и оригиналния костюм на Армстронг. Инициативата за изработването тези 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА и е осъществена по повод 50- годишнината на мисията "Аполо“ 11 и кацането на Луната за първи път, чествано през 2019 година.

Костюмът гостува за първи път в България през януари 2021 година в "Музейко“ в София. Сега той ще бъде показан и в Пловдив, тъй като миналата година РПНМ- Пловдив, в частност отдел Планетариум, получи и прие предложение да се превърне в национален възел на Международния Астрономически Съюз (МАК)- организация на професионалните учени в областта на астрономията. Припомняме, че по повод “Европейска нощ на учените", МАК организира серия от инициативи по цялата планета под наслов “Астро нощи", целящи да популяризират най-важните астрономически открития през последното столетие, както и да улеснят достъпа до информация и възможност за наблюдения и по този начин да стимулират интереса към астрономията у деца и възрастни. В рамките на проекта, предстоят още вълнуващи събития не само в музея, но и на различни локации в град Пловдив, като: виртуални срещи с интернационални астрономи, еколози и изследователи; изложби, показващи най-значимите открития в астрономията; детски научни работилници; интересни дискусии за климатичните промени и много други.

Каним представителите на пловдивските медии да посетят музея на 24.01, в 11.00 часа, заедно с Кмета на Пловдив Здравко Димитров, за да научат повече детайли за уникалната космическа екипировка от гл. ас. д-р Огнян Тодоров.