Болницата отбеляза Бабинден с традиционен ритуал

С традиционния ритуал "Измиване на ръце“ тази сутрин беше отбелязан Бабинден /по стар стил/ в столичната Първа АГ болница "Света София“. Медиците си пожелаха здраве, много бебета през годината и винаги да излизат победители от всяка трудна ситуация, съобщиха от болницата.

От лечебното заведение отчетоха, че през 2021г. в него са родени 40 двойки близнаци и едни тризнаци. Днес, на Бабинден, от 7 до 10,30 сутринта в Първа АГ болница "Света София“ проплакаха 5 бебета – едно момиченце и 4 момченца.

В специално видео, старшата акушерка Теодора Маркова казва, че тя и колегите й истински се радват на щастието на семействата, на които им се ражда дете.

"Вълнуваме се при първата среща на майката с новороденото, и правим всичко възможно, за да облекчим болката при раждането. Но зад тази емоция от раждането стои огромен труд – на лекари и на акушерки. Но когато чуеш бебешкото гласче, забравяш и за умора, забравяш и за напрежение“, споделя Теодора Маркова. Според старшата акушерка Миглена Георгиева, нейната професия е голяма привилегия.

" И не съм съжалила нито за миг за избора си. Само ние, акушерките, знаем каква магия се случва когато поемеш новороденото бебе в ръцете си и когато преживяваш емоцията на щастие заедно с майката. Но и никак не е лесно, защото трябва да се научиш да даваш повече от себе си. Или си в тази професия и се раздаваш с цялото си сърце, или акушерството изобщо не е за теб“, допълва Миглена Георгиева.

Първа САГБАЛ "Света София“ е от изключително голямо значение за главната акушерка на лечебното заведение Мая Бонева. "С огромен сантимент съм към една от най-престижните болници в София, аз съм родена в нея и имам честта да работя в нея с един прекрасен екип“, посочи тя. Мая Бонева пожела здраве на колегите си, които срещат множество предизвикателства в условията на пандемията от коронавирус. "И никога да не угасва тази искрица, която поддържа любовта към професията, любовта към живота“, каза още Мая Бонева.