Западните официални лица се наложи да предприемат много действия в четвъртък, за да овладеят всякакви щети, причинени от думите на Джо Байдън и Еманюел Макрон, пише европейската редакция на Politico.

"Изпусната“ забележка на президента на САЩ, която предполага, че силите на НАТО може да толерират "незначително нахлуване“ на Русия в Украйна, дойде същия ден, когато френският президент заяви, че европейците трябва да договорят своя собствена версия на нов ред за сигурност с Москва.

"Погрешните“ твърдения, ако те са такива, от главнокомандващите на две от големите ядрени сили на НАТО предизвикаха трусове в столиците от Киев до Отава, но в крайна сметка изглежда само засилиха единството на Запада в противопоставянето срещу Русия. Това предполага, че може би Кремъл трябва да бъде най-разтревожен, коментира изданието.

Сред главните защитници на президентите беше върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който използва кратка среща с канадския външен министър Мелани Джоли в Брюксел, за да подчертае, че всичко е под контрол и че нито Байдън, нито Макрон са казали нещо твърде несъобразително.

"Нищо ново, но важно“, каза Борел за коментара на Байдън. "Със сигурност има голяма заплаха по украинската граница“, продължи той и добави: "Ние работим заедно със съюзниците, за да сме готови да приложим отговор, който ще струва много скъпо за Русия, ако има някакъв вид агресия срещу Украйна. Така че формулировката на президента Байдън беше точно в същата посока, в която ние работим.

Това не беше начинът, по който украинският президент Владимир Зеленски видя нещата в Киев. "Искаме да напомним на великите сили, че няма малки набези и малки народи“, написа в "Туитър“ и добави малко собствено разкрасяване: "Казвам това като президент на велика сила.“

Що се отнася до Макрон, Борел отбеляза, че той е присъствал в Страсбург, когато френският президент изнесе реч, в която изглежда предлага европейците да прокарат собствения си път към споразумение за сигурност в Русия.

"Относно президента Макрон, аз бях там и мисля, че това също е важно изявление, но е част от това, което казваме от самото начало“, каза Борел, "че европейците трябва да представят своето виждане по този въпрос, че нищо не може да бъде договорено относно европейската сигурност или сигурността в Европа без участието на европейците.

Борел продължи: "И президентът Макрон не каза, че европейците ще представят свои собствени предложения на руснаците. Той каза, че заедно със съюзниците европейците трябва да имат предвид какво разбират като ред за сигурност в Европа. И в това отношение съм напълно съгласен с президента Макрон.

Не всички обаче се съгласиха с оценката на Борел.

Дори някои европейски длъжностни лица, които казаха, че са съгласни с крайната цел на Макрон Европа да развие своя собствена визия за нов ред за сигурност, признаха, че забележките на френския президент са били неподходящи във времето и предполагат пукнатини в западното единство - пукнатини, за които се настоява, че всъщност не съществуват.

Превод и редакция: Юлиян Марков