Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич съобщи в четвъртък вечерта, че правителството на заседанието си е отменило постановлението и устройствения план на зоната със специално предназначение за реализация на проекта за експлоатация и преработка на минерала ядарит (богат на литий) от 13 февруари 2020 г., пише белградският вестник “Политика“.

"Устройственият план е отменен и той вече не съществува. Следователно всички административни актове, свързани с "Рио Тинто“, всички разрешения, решения и всичко останало беше анулирано“, каза Бърнабич на пресконференцията веднага след заседанието на правителството.

Никога не сме имали договори с "Рио Тинто“, както много пъти сме казвали, уточни още премиерът.

Отменено е и решението за сформиране на работна група за реализация на проекта "Ядар“ от 2021 г.

"По този начин изпълнихме всички искания на екологичните протести и сложихме точка на плановете на "Рио Тинто“ в Сърбия.“ Това, което се отнася до проекта "Ядар“ и "Рио Тинто“, приключи. Всичко свърши“, каза Бърнабич.

Тя припомни, че през последните месеци имаше протести по отношение на проекта "Ядар" и компанията "Рио Тинто", т. е. дъщерната й фирма в Сърбия, която е в страната от 2004 г., когато, по думите й, получи първото решение, разрешаващо начало на изследвания по въпроса.

Бърнабич добави, че през 2006 г. е изменен Законът за минното дело, който въвежда принципа на приемственост, което означава, че проучвателят има изключителното право на експлоатация, и че компанията е получила решение през 2012 г. да пробива кладенци с голям диаметър, съобщава Tanjug.

"И така до днес, до 2022 г. Имаме исканията на екологичните организации, които бяха внесени в правителството на 12 януари 2022 г.“, каза Бърнабич и повтори всички искания, които правителството прие на заседанието си.

Не разглеждам решението за "Рио Тинто“ като насилствено и политически мотивирано, защото гражданите казаха каквото имаха да кажат, посочи премиерът.

"Имали сме и по-продължителни протести в Сърбия и искахме гражданите да чуят, че защитаваме техните интереси и че правителството и Александър Вучич работят за хората, а не за политически прищевки“, каза Бърнабич, отговаряйки на въпроса дали решението за "Рио Тинто“ е политическо и принудително.

Не се страхуваме от "Рио Тинтo“, послушахме хората

По повод взетото от правителството решение премиерът Ана Бърнабич каза, че правителството на Сърбия не се страхува от "Рио Тинто“ и че правителството е взело окончателното решение - да сложи край на проекта "Ядар".

"Не се страхуваме от "Рио Тинто“, ние сме тук заради нашия народ и нашата страна, нека правят ("Рио Тинто“) каквото смятат за най-добре, това е окончателното решение на правителството. Смятам, че това решение е правилно и за пореден път говори, че слушаме народа си и че нашата работа е да защитаваме интересите на хората. И когато мислим нещо различно, гражданите знаят, че ще ги изслушаме и ще сложим край, ако те не го подкрепят“, посочи Бърнабич.

Попитана от репортери дали "Рио Тинто“ може да съди Сърбия и да търси обезщетение и как тя разглежда изявлението на компанията, в което тя изрази загриженост и каза, че остава ангажирана с проекта и дали правителството се е свързало с "Рио Тинто“, министър-председателят каза, че би искала "Рио Тинто“ да е проявила загриженост по-рано и да са били по-отворени за комуникация както с медиите, както и с хората, които живеят в района на проекта

Тя посочи, че "Рио Тинто“ е трябвало да говори с гражданите какво представлява проектът и какви са ползите, както и да отговори на техните въпроси.

"Те не го направиха и мога да го кажа с чиста съвест. Няколко пъти съм им казвала, че трябва да го направят, но не се случи“, каза премиерът.

Чужденци финансираха протестите, голямо лицемерие

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че през последната година и половина чужди организации и фондации са дошли в Сърбия, за да финансират екологични организации, да участват в тяхното създаване, да работят и да финансират протести.

Тя каза на пресконференцията, че няма думи за лицемерието на чужденците и чуждестранните организации, като посочи, че най-големите спонсори са САЩ, Фондация Рокфелер и USAID, Фонд "Отворено общество“, Националният фонд за демокрация и много други, Уестминстърска фондация от Великобритания за демокрация, Британския съвет, както и от Германия.

Превод и редакция: Юлиян Марков