Движението на наземния градски транспорт в румънската столица е парализирано за втори ден заради стачката на работниците на Букурещката транспортна компания, съобщи румънската национална информационна агенция Agerpres.

Автобусите, тролейбусите и трамваите са останали в автобазите и депата, тъй като шофьорите отказват да тръгват по маршрутите си, въпреки че в четвъртък със съдебно решение им е наредено да подновят работа.

За разлика от първия ден, пътниците вече не се натрупват на спирки, за да чакат транспорт, жителите на града използват метрото и такситата, а също така стигат до работа пеша. От администрацията на метрото в Букурещ съобщиха, че всички влакове от парка са пуснати по маршрутите. Столичният градски транспорт се използва ежедневно от стотици хиляди граждани.

В четвъртък администрацията на Букурещката транспортна компания заведе две дела в съда с искане стачката на транспортните работници да бъде прекратена и протестната им акция да бъде обявена за незаконна. Първият иск беше разгледан същия ден, решението по втория се очаква в петък.

Главният изпълнителен директор на компанията Адриан Криц (Национална либерална партия, НЛП) смята стачката за незаконна и твърди, че е организирана от синдиката. Той заплашва участниците с уволнение и наказателна отговорност. Синдикалният лидер Василе Петрариу (Социалдемократическа партия, СДП) твърди, че това не е стачка, а спонтанен отказ на шофьорите да поемат по маршрутите. Протестиращите настояват за увеличение на заплатите с 10% и оставка на главния изпълнителен директор, който според тях отказва да разговаря с тях.

В момента Румъния е на власт с коалиция, която включва както НЛП, така и СДП.

Превод и редакция: Юлиян Марков