Външният министър на Гърция Никос Дендиас заяви, че "нео-османизмът не може да бъде бъдещето на Западните Балкани,“ цитира думите му гръцкият вестник Kathimerini.

Дендиас каза това след среща с косовския му колега Доника Гервала-Шварц в Атина и думите му се разглеждат като ясна препратка към Турция и нейните усилия да засили нео-османските тенденции в по-широкия регион, за каквото намекват неотдавнашните посещения на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Албания и Сърбия през последните дни.

Позовавайки се на отношенията с Косово, Дендиас подчерта, че Атина иска да засили отношенията с Прищина, и цитира неотдавнашното решение за надграждане на офиса на Косово в гръцката столица в Служба по икономически и търговски въпроси.

Той също така предаде волята на Атина да свърже Западните Балкани с Трансадриатическия газопровод (TAP), участък от Южния газов коридор, като същевременно потвърди твърдия ангажимент на Гърция за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз.

Освен това той също така изрази подкрепа за либерализирането на визовия режим за жителите на Косово, тъй като критериите, посочени в пътната карта, са изпълнени.

В същото време той отбеляза "особено тревожното развитие в по-широкия регион на Западните Балкани“.

По-конкретно той каза, че Гърция и ЕС са загрижени за ситуацията в Босна и Херцеговина, като добави, че "възходът на национализма, дестабилизиращите тенденции... изглежда отново заплашват нашия регион“.

Ситуацията в Западните Балкани ще бъде обсъдена и при посещението на Дендиас в петък в Хърватия, където той ще се срещне с колегата си Гордан Гърлич-Радман.

Дендиас също ще посети Белград на 28 януари с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, за да участва във Висшия съвет за сътрудничество между Сърбия и Гърция.

Гърция подкрепя диалога Белград-Прищина, но посещението следващия петък се разглежда като възможност за възобновяване на гръцко-сръбските отношения, които наскоро бяха подложени на изпитание.

Превод и редакция: Юлиян Марков