Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и "Зелени Балкани“ Ви канят на откриващата среща на проект "Подсигуряване възстановяването на застрашения ловен сокол в България и Южна Румъния“ (LIFE20 NAT/BG/001162), която ще се проведе на 25 януари от 11.30 ч. в Спасителен център за диви животни "Зелени Балкани“ в Стара Загора. Това съобщиха от БДЗП.

Срещата ще бъде излъчена онлайн във фейсбук страницата на събитието и може да се присъедините към нея и чрез Zoom на следния линк.

Проектът "Живот за сокола“, финансиран от програма LIFE на Европейския съюз, е част от дългогодишните усилия на БДЗП, "Зелени Балкани" и Румънското орнитологично дружество за опазването на ловния сокол в България и Румъния. Той си поставя за цел да подсигури увеличаването на популацията на този застрашен вид в съответствие с Международния и Националния план за действие за ловния сокол.

"Присъединете се към нас, за да научите какво е състоянието на популацията на най-редкия гнездящ сокол в България и защо бъдещето на този енигматичен вид е несигурно. Ще ви разкажем още каква е ролята на хищните птици в природата и защо е необходимо те да бъдат запазени. И накрая ще ви запознаем с представител на вида Falco Cherrug (ловен сокол) от Спасителния център", посочват от БДЗП.

Проектът се изпълнява в международно партньорство между БДЗП, "Зелени Балкани“, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, Румънското орнитологично дружество, Съюза на ловците и риболовците в България, Фондация за местообитанията – Холандия и Тюбингенския университет "Еберхард Карлс“.

На срещата, в която ще вземат участие българските партньори по проекта, ще бъдат представени основните направления, в които ще работи екипът:

-Смекчаване на основните заплахи за вида в ключовите райони.

-Подобряване на хранителната база в ключови територии за ловния сокол.

-Подобряване на условията за гнездене на вида чрез поставяне на платформи за гнездене и засаждане на местни видове дървета.

-Значимо увеличаване на ангажираността, знанията по темата и капацитета на ключови заинтересовани групи за създаване устойчивост на постигнатите резултати.

-Споделяне на натрупания опит и добрите практики във възстановяването на ловния сокол, лалугера, черногърдия хомяк и техните местообитания.

Събитието ще се проведе при спазване на въведените противоепидемични мерки.