Българският премиер Кирил Петков е заявил преди визитата си в Скопие, че не поставя под съмнение македонската идентичност и език, информира за посещението руското електронно издание Regnum, което следи отблизо събитията на Балканите.

Медията цитира албанската новинарска агенция Telegrafi Maqedoni, според която Пектов е подчертал, че е горд, че България първа признава независимостта на Македония.

"Тъй като е независима държава, ние не поставяме под въпрос идентичността, езика на Северна Македония. Това е вашето право на самоличност, никой не го оспорва“, цитира думите на Кирил Петков Regnum, като припомня, че на 18 януари Петков обяви признаването на съкратеното име на Северна Македония.

Медията коментира, че "опитът от влизането в ЕС на държави, като България, Румъния и Унгария говори, че разширението на ЕС понякога носи големи проблеми“. Според агенцията "присъединяването към ЕС на Албания и Косово ще бъде просто подигравка с Европа. Ето защо за Европейския съюз е изгодно да държи Западните Балкани в "разкрачено“ състояние, като по всякакъв начин отлага реалното им влизане в Съюза. Така се постигат целите за ограничаване на нарастването на влиянието на Русия, Турция и Китай в региона и създаване на "санитарен кордон“ на Балканите срещу мигрантите от Азия.

Превод и редакция: Иван Христов