Експерти казват, че един от начините да се попречи на руския президент Владимир Путин да превземе Украйна е да се спре достъпа на Русия до глобалната банкова система. Това уж трябва да лиши Русия от достъп до твърда валута и заради това Путин да започне постепенно да изтегля руските войските от украинската граница. Въпреки това, според колумниста на Forbes Джон Тамни, истината е, че нито САЩ, нито която и да е друга страна имат разумен начин да изключат Русия от глобалните финанси.

Както продължава авторът на материала, американският долар и други надеждни световни валути, всъщност, както и самите финанси, придават ново значение на стоките и всичко, което може да бъде измерено физически. Разглеждайки всичко това от гледна точка на едно относително свободно от санкции настояще, Русия има достъп до глобалната банкова система и долари, не защото Съединените щати го позволяват, а защото икономиката й е достатъчно силна и източниците на финансиране активно се стремят да превърнат в пари икономическата дейност, която се извършва там. Ето защо, ако приемем, че Съединените щати са в състояние да лишат Русия от достъп до американски източници на финансиране, не трябва да забравяме, че повече от половината от американските долари в обръщение днес циркулират извън Съединените щати.

"Парите отиват там, където се отнасят добре с тях и ако смятат, че е безопасно за тях в Русия, те ще се втурнат там, напълно игнорирайки желанията на американския вътрешен и външен политически елит“, пише авторът на "Форбс“.

Той отбелязва, че ако например президентът Байдън поиска от банките J.P. Morgan, Goldman Sachs и Morgan Stanley да спрат операциите си в Русия, това няма да направи голямо впечатление на финансовите институции, с които работят горепосочените банки. Ако Morgan и Goldman Sachs спрат да финансират икономическата дейност в Русия, всички други международни източници на финансиране ще се подредят на опашка, за да заемат мястото им в Русия.

Пазарният дял се печели с голяма трудност. В "затворена икономика“ каквато световната икономика е невъзможно да се прекъснат финансовите потоци. Тези, които излизат от бизнеса, бързо ще бъдат заменени, пише Джон Тамни.

Той смята, че по същия повод не трябва да има опасения, че в отговор на санкциите Русия ще спре доставките на газ за Европа през зимата. Москва има нужда от пари, така че е малко вероятно да се откаже от толкова ценен пазар, чийто дял ще бъде много трудно да се възвърне.

"Всъщност всякакви икономически санкции, насочени към решаване на определени външнополитически проблеми, са символични. С други думи, невъзможно е да се изключи достъпът на Русия до банките и тя не може да спре да изнася своя газ по същия начин. Как всичко това заплашва Украйна? Отговор няма, тъй като няма нито външнополитически знания, нито опит. Но може да се отговори на друг въпрос. Всички опити на експерти, политици и външни политици да си играят на икономика, за да овладеят амбициите на Путин, няма да доведат до нищо“, заключава авторът на материала.

Превод и редакция: Иван Христов