Отричането на съществуването на македонците като малцинство в България всъщност е отричане на съществуването на македонците в държавата Република Северна Македония и натиск за признаване на "българските корени“, пише коментаторът Ясминка Павловска на страниците на опозиционното издание "Нова Македония“.

Според нея "българската логика е - в България няма македонци, защото македонците в РСМ всъщност са "заблудени българи“, а македонската нация трябва да се "пребългаризира“. "Несъществуването" на отделна нация в дадена държава, според българската логика, я прави легитимна мишена за териториални претенции, още повече, че те са се издигнали до нивото на историко-национална измислица и фрустрация в България. Това е целият смисъл на списъка с условия в т.нар план 5 + 1, сега уж намален до 4 + 1. Ето защо Македония непрекъснато настоява за гаранции за липса на териториални претенции и публичен отказ на държавни служители от македонското малцинство“.

Според Павловска, "уникалността на македонския национален субстрат е представена от македонците, живеещи в държавата РСМ, но и тези в съседство (макар и граждани на съседни държави), както и по света. Правото на всеки от тях, където и да е македонското малцинство, навсякъде и винаги е равно на цялата национална идентичност“.

Превод и редакция: Иван Христов