Президентът на САЩ Джо Байдън заяви на пресконференция в Белия дом по повод изтичането на първата година от неговото президентство, че това е година на предизвикателства и напредък, като посочи, че ако Русия посегне на Украйна, това ще има опустошителни последици. Той каза, че Москва ще носи отговорност, ако, както той заяви, "нахлуе в Украйна“, предава Associated Press.

"Предполагам, че Путин ще се насочи към Украйна“, каза американският президент и добави, че нахлуване в тази страна обаче ще предизвика отговор, който ще струва скъпо на Русия и нейната икономика.

Байдън заяви, че вярва, че Русия подготвя акция в Украйна, въпреки че смята, че Путин все още не е взел окончателно решение.

Американският лидер предположи, че ще ограничи достъпа на Русия до международната банкова система, ако тя нахлуе в Украйна.

Говорейки за пандемията, той каза, че е наясно, че американците са разочаровани от цялата ситуация и последиците от нея за икономиката.

"След почти две години на физически, емоционални и психологически последици от тази пандемия, това беше твърде много за много от нас“, заяви Байдън.

"Някои хора може да нарекат това, което се случва сега, "нова нормалност“, но аз го наричам работа, която все още не е приключила. Нещата ще се оправят“, каза той.

Байдън посочи, че САЩ ще упорстват с усилията, свързани с ваксинацията срещу коронавируса, тъй като е доказано, че тази практика работи. Президентът подчерта, че Съединените щати няма да се върнат към заключването и затварянето на училища и че вълната на Омикрон не е причина за паника.

Превод и редакция: Иван Христов