Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който посети Киев в сряда, призова украинците "да се държат заедно“, предупреждавайки, че – със 100 000 руски войници, струпани на границата – една от целите на руския президент Владимир Путин е да провокира вътрешни разделения, пише европейската редакция на Politico.

"Нашата сила зависи от запазването на нашето единство и това включва единството в Украйна“, каза Блинкен, появявайки се с украинския президент Владимир Зеленски преди среща. "Една от дългогодишните цели на Москва е да се опита да посее разделения между и вътре в страните и просто не можем и няма да им позволим да направят това. Така че нашето послание към всички наши приятели тук и към всички глобални лидери на Украйна, както и към нейните граждани, е да се държим заедно и да се придържаме към това единство, да го укрепваме. Никога не е било по-важно, особено след като страната е изправена пред възможността от подновяване на руска агресия“.

Блинкен отбеляза, че е част от парада от западни официални лица, които се появяват в украинската столица през последните дни. Германският външен министър Аналена Бербок беше там в понеделник, преди посещението в Москва във вторник.

"Изкушавам се да кажа, че последното нещо, от което се нуждаете, е друг посетител, защото мисля, че Киев може да е най-популярната дестинация в света в момента“, каза Блинкен. Но той добави, че президентът на САЩ Джо Байдън го е помолил да отиде и да демонстрира постоянната подкрепа на Вашингтон.

"Сега, както винаги, зависи от украинците и от никой друг да решават своето бъдеще и бъдещето на тази страна“, каза Блинкен. "Украинският народ избра демократичен и европейски път през 1991 г. Те излязоха на Майдана, за да защитят този избор през 2013 г. И за съжаление, оттогава вие сте изправени пред безмилостна агресия от Москва. Русия нахлу в територия в Крим, предизвика конфликт в Източна Украйна и систематично се опитва да подкопае и раздели украинската демокрация“.

Зеленски благодари на Блинкен и повтори желанието на Украйна да се присъедини към НАТО, но също така подчерта, че страната му много се нуждае от помощ, за да се защити.

"Ние отделяме максималните средства през всичките години на независимост на нашата държава – максималните пари за подкрепа на нашата армия“, каза той. "Но да предприемем много бързи стъпки за модернизиране на армията – тук имаме нужда от помощ, особено от помощ в такива времена, трудни времена – мисля, че тези времена могат да се нарекат трудни“.

Превод и редакция: Иван Христов