Около 32% от децата в шуменските детски градини отсъстват заради грипоподобни симптоми или карантина. Това сочат данните, предоставени от пресцентъра на Община Шумен. Оттам допълват, че 10 от учителите и непадагогическия персонал от всички детски градини на територията на община Шумен са дали положителен PCR тест, а 19 са поставени под карантина. Две деца са с положителен PCR тест, а общо децата под карантина към днешна дата са 105. Отсъстващите деца поради грипоподобни симптоми са общо 790.

От местната администрация посочват още, че детска градина "Пчелица“ в Шумен ще бъде затворена от 21 до 28 януари 2022 г., тъй като от 123 деца, които посещават градината, към днешна дата (19 януари т.г.) отсъстват 86 или близо 70% от всички. 52 от тях са под карантина, 34 отсъстват поради наличие на грипоподобни симптоми. От 9 души педагогически персонал отсъстват шестима учители.

По информация на Регионалното управление на образованието в Шумен броят на учениците под карантина към днешна дата е 399. 13 паралелки са под карантина (учениците се обучават от разстояние в електронна среда). Общият брой на учениците, които се обучават от разстояние в електронна среда е 450 (сред тях вероятно има и такива, които не са под карантина).