Действията на Руската федерация са насочени към разделяне на ЕС с НАТО и блокиране на капацитета на САЩ за контрол на сигурността в Европа, смятат от украинското Министерство на отбраната, пише киевското издание “Главред“.

Русия на практика завърши съсредоточаването на войските си близо до границите на Украйна. Повече от 127 000 военнослужещи са разположени в районите, граничещи с украинската държава. Подобни действия са насочени към провокиране на разцепление на Запада и намаляване на способността на САЩ да гарантират сигурността в Европа. Руснаците са разположили и тактически комплекси "Искандер" и могат да използват ракети със среден обсег за унищожаване на стратегически важни обекти. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Украйна.

Според CNN, позовавайки се на информация, предоставена от ведомството, руснаците завършват изтеглянето на войски към границите на Украйна и вече са съсредоточили повече от 127 000 войници по границите.

"Общата численост на сухопътната групировка на въоръжените сили на РФ в украинското направление е повече от 106 000 души. Заедно с военноморския и въздушния състав, общата численост е над 127 000 военнослужещи", отбелязаха от Министерството на отбраната.

Посочва се, че маневрите, извършвани от Русия, целят разцепването на Европейския съюз с НАТО и са опит за ограничаване на възможностите на САЩ да осигуряват сигурност в Европа.

Русия подсилва войските си в Донбас

Министерството на отбраната поясни още, че Русия подкрепя над 35 000 бойци в Донбас и е разположила около 3000 свои военни в окупираните райони на Украйна. До украинската граница са разположени допълнителни радиокомуникационни звена. Ако сравним ситуацията с миналата година, сега руснаците са утроили броя на полетите, които се извършват с цел разузнавателна дейност.

Русия може да нанесе ракетни удари

Според министерството на отбраната Русия може да използва ракети със среден обсег за "унищожаване на жизненоважни обекти“. Това се доказва от прехвърлянето от руснаците на допълнителни тактически групи от оперативно-тактическите комплекси "Искандер". Такива ракети са способни да поразяват цели на разстояние 500-700 километра. Могат да летят до Киев.

Заплахата от руска военна намеса в Украйна

Американският телевизионен канал CNN по-рано съобщи, че американското разузнаване е получило информация, според която Русия работи по подготовката на оперативна група за атака "под фалшив флаг" срещу екстремистите в Донбас. Подобни действия трябва да бъдат мотивацията за военната намеса на Русия в Украйна.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки потвърди съобщенията на разузнаването, че Русия може да подготвя провокация, за да оправдае новата си военна операция срещу Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руските войски се намират на руска територия и остават в районите, граничещи с Украйна поради предполагаемата напрегната ситуация в региона и действията на НАТО. Той нарече движението на войските "предпазни мерки“.

Превод и редакция: Юлиян Марков