Работата от дома, Covid-паспортите и задължителното носене на маски за лице се премахват в Англия, тъй като Борис Джонсън обяви премахването на мерките по План Б, информира Sky News.

Премиерът каза, че хората вече няма да бъдат принуждавани да работят от вкъщи "отсега нататък“, а от четвъртък следващата седмица задължителното носене на маски и Covid-сертификатите ще отпаднат.

Той потвърди намерението си да прекрати правилата за самоизолация на хората с коронавирус през следващите седмици. Законовото изискване ще отпадне, когато наредбите изтекат на 24 март, каза той, и тази дата може да бъде сменена.

Премиерът каза пред парламента, че случаите намаляват и вълната на щама "Омикрон“ вероятно е достигнала своя връх в национален мащаб, което означава, че правилата вече могат да бъдат облекчени.

Премиерът заяви, че е време да се "доверяваме на преценката“ на обществеността относно използването на маски в затворени и претъпкани места и те ще бъдат премахнати в класните стаи от утре.

Ограниченията за посещенията в домове за възрастни също ще бъдат допълнително облекчени, като здравният министър Саджид Джавид изложи планове "за следващите дни“.

Нивата на заразяване с коронавирус в три от четирите британски нации - Англия, Шотландия и Уелс - спаднаха за първи път от преди Коледа.

Приблизително един на всеки 20 души в частни домакинства в Англия вероятно е бил заразен с вируса през седмицата до 15 януари - около три милиона души - по-малко от рекордните 3,7 милиона през предходната седмица, според последната Национална статистическа служба (ONS).

За Северна Ирландия последната цифра също е един на всеки 20, но броят на хората с положителен тест леко се е увеличил от 99 200 на 104 300, като ONS описва тенденцията като "несигурна“.

В Шотландия цифрата е около един на 20, или 236 600 души, по-малко от 297 400 - а в Уелс един на 25, или 112 100 души, спрямо 169 100.

Превод и редакция: Юлиян Марков