Владимир Путин и иранският президент Сейед Ебрахим Раиси обсъдиха ядреното споразумение, ситуацията в Афганистан, борбата с тероризма в Сирия и икономическото сътрудничество между страните, пише “Российская газета“.

В началото на разговора руският лидер е благодарил на Раиси, че е посетил Москва в тези трудни времена на пандемия. "Веднага след встъпването Ви в длъжност ние сме в постоянен контакт. Но, разбира се, нито видеоконференциите, нито телефонните разговори могат да заменят личното общуване“, каза Путин. Президентът на Руската федерация отбеляза също, че въпреки пандемията през миналата година е имало лек ръст на търговията - над 6%. "А в миналото – повече от 38 процента“, добави Путин.

Между Русия и Иран се изпълняват големи проекти, работи се в много области, подчерта той. Говорейки за икономическото сътрудничество, Путин също така припомни, че отношенията на Иран с Евразийския икономически съюз се развиват на базата на временно споразумение. "Ние работим активно за създаване на дългосрочна основа, зона за свободна търговия между Иран и нашата асоциация“, каза руският лидер. Иран и Руската федерация могат да засилят икономическото сътрудничество няколко пъти, сигурен е на свой ред Раиси. "Нашите търговско-икономически връзки в сегашната ситуация, разбира се, не предизвикват удовлетворение. Разбира се, можем да увеличим нивото на търговско-икономическото си сътрудничество няколко пъти", каза той.

Между двете страни има сътрудничество и на международна основа. "Дори не говоря за това, че благодарение на нашите усилия до голяма степен успяхме да помогнем на сирийското правителство да преодолее заплахите, свързани с международния тероризъм“, каза Путин. Раиси от своя страна каза, че опитът от взаимодействието между Русия и Иран в Сирия може да създаде предпоставки за прилагането му в други области.

Той каза още, че в сегашните условия, когато има противопоставяне на едностранните действия на Запада, в частност на САЩ, Техеран и Москва могат да създадат синергия във взаимодействието между двете страни. "Ние се съпротивляваме на американците повече от 40 години. И никога няма да спрем напредъка и развитието на страната заради санкции или заплахи. Разбира се, сега полагаме усилия да гарантираме, че санкциите ще бъдат отменени", каза Раиси . В разговорите беше обсъдена и ситуацията в Афганистан. Това тревожи Русия, отбеляза Путин. "Бих искал да обсъдя всички тези въпроси с Вас, да знам вашата позиция по тези проблеми“, обърна се руският лидер към иранския президент.

Друга важна тема, която беше повдигната по време на разговора между двамата лидери, беше изпълнението на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма (СВПД). Путин отбеляза, че би искал да знае позицията на президента на Иран по този въпрос. Като цяло руският лидер подчерта, че преговорите са имали голям дневен ред. Раиси от своя страна каза, че иранската страна е предала на Русия проект на споразумение за стратегическо сътрудничество за период от 20 години. След протоколния разговор преговорите по традиция продължиха при закрити врати.

Превод и редакция: Юлиян Марков