САЩ не могат да приемат, че Русия се "опитва да създаде своя собствена сфера на влияние", тъй като това може да "отвори кутията на Пандора" и да доведе до хаос в международните отношения. Това изявление направи във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за онлайн изданието Crooked Media преди да отпътува за Киев, предава TACC

"Една държава – Русия – с действията си казва, че може да промени границите на съседа си със сила, вярва, че може да реши за съседната страна с кого да установи отношения, вместо народа й и избраното от него правителство. Тази държава казва, че е нормално да има сфера на влияние и ако оставим подобно поведение ненаказано, тогава според мен ще отворим кутията на Пандора“, изрази позицията си ръководителят на американската дипломация.

Той обясни, че в този случай "други автократични държави" могат да заявят своите претенции за сфера на влияние, която е "пряк път към конфликт и хаос" и да подкопаят демократичния ред в други страни. Ето защо САЩ са загрижени за проблеми, които възникват "на хиляди километри от САЩ“, каза Блинкен.

Държавният секретар на САЩ направи коментара преди да отлети за Киев, където трябва да се срещне с украинския президент Владимир Зеленски и външния министър Дмитрий Кулеба в сряда. В четвъртък е планирано пътуване до Берлин, а в петък - среща с руския външен министър Сергей Лавров в Женева за продължаване на дипломатическото сътрудничество по въпросите на сигурността - по-специално по неразпространението на НАТО в Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков