Очаква ни съвсем различен втори президентски мандат. Това каза социологът Кънчо Стойчев, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.Целите и задачите на Радев в първия мандат се реализираха. Той успя да инициира промяната и в някаква степен дори я започна, допълни той.

"Докато за втория мандат целите и задачите ще бъдат друго – не иницииране на промяната, а превръщането й в необратима и трайно структуриране на българската политика около, от една страна, приоритети, от друга страна – изчистване на политиката от всичкия онзи корупционен и клиентелистки баласт, който е натрупан през 30-те години. Така че ще се изправим пред съвършено нов мандат, интересен, предизвикателен за него“, прогнозира Кънчо Стойчев.

"Неизбежно ще има искри с управляващите. Става дума за мандат, в който тези управляващи няма да са едни и същи, както беше по време на първия му мандат. Ще наблюдаваме смяна на управляващите, различни конфигурации, тъй като българският политически живот в момента е във фаза на изкристализиране, преструктуриране, реорганизиране“, каза още той.

Социологът посочи, че за да бъдат чути медиите и журналистите, много често преувеличават нещата. Винаги ще се намерят хора, които ще кажат, че "Ето той трил сол на главата на този, а пък онзи го ритал под масата и тн."

"Противоречия между президент и изпълнителната власт има и ще има и няма нищо по-хубаво от това да има противоречия, тъй като това са два коригиращи се механизма. Но аз не считам, че ще се стигне до конфликт“, допълни Кънчо Стойчев.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете по-късно в "Мнение“