Уникални експонати са реставрирани по проекти на Регионалния исторически музей в Кюстендил. Това каза в интервю за Радио "Фокус“ – Кюстендил Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей "Академик Йордан Иванов“. През изминалата година музейната колегия е подготвила няколко проекта, а по-голямата част са одобрени и финансирани. Сред тях са два проекта по обявени сесии от фонд "Култура“ за подпомагане дейността на музеите поради завишените цени на електрическата енергия през зимните месеци, а също така и два проекта за консервация и реставрация на движими културни ценности от фонда на музея.

Единият от последните проекти е бил насочен към оборудването на действащото ателие към музея с нови техники и химикали, а вторият проект е целял аварийна реставрация и консервация на пет знамена от фонд "Нова история“ – изключително ценни. Част от проектите все още са на етап оценка. Сред тях е един мащабен проект на Община Кюстендил, с партньорството на Регионалния исторически музей. Той е насочен към изграждането на нова и постоянна изложба на отдел "Етнография“ в зала "Стримон“.

"По традиция оценяваме като успешна научно-изследователската дейност на музея. През годината са подготвени, отпечатани или предадени за печат общо 16 научни статии и публикации“, каза Валентин Дебочички.

Венцеслав ИЛЧЕВ