Музеят в Кюстендил отчита завръщане на посетителите в изложбените зали. Това каза в интервю за Радио "Фокус“ – Кюстендил Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей "Академик Йордан Иванов“. Директорът на културния институт посочи, че изминалата 2021 година е била една преходна година, година на едно възстановяване на нормалността в дейността и работата на музея. Първият показател за това е броят на посетителите. Те са далеч като показател от тези за 2019 година, но през 2021 година общият брой на посетителите е 8 120 души, което е едно увеличение с 2 671 човека.

"Надявам се, че през настоящата година ще позволи епидемичната обстановка и въвежданите мерки, да имаме една по-голяма нормалност, защото основната функция и смисъл от нашата работа е да бъдем отворени за гостите на града и за нашите посетители“, каза Валентин Дебочички. По думите му има и лек ръст в броя на децата и учениците, взели участие в образователните инициативи, организирани от музея. Двете образователни програми са посетени от 770 деца, проведени са общо 46 занимания.

"Трябва да похваля колегите си от отдел "Връзки с обществеността“, защото тяхната работа през 2021 година беше оценена. Нашият музей получи наградата "Наследство“ за образователни инициативи от Сдружение "Български музеи“. Също така наградата на Министерство на културата, която вече е насочена повече към ученическата аудитория, отново в областта на образователните инициативи за 2020/2021 година. Което не може да не ни радва за това, че усилията на колегите в това отношение са получили едно признание от професионалната общност в страната“, каза Валентин Дебочички.

Венцеслав ИЛЧЕВ