Заместник областният управител на Русе Синан Хебибов подкрепи стартиралата от вчера обществена кампания срещу насилието над медици, съобщиха от пресцентъра на Областна управа - Русе . Тя се провежда под надслов "Искам да ме лекуват спокойни специалисти. Стоп на насилието срещу медици.“ и е породена от случаите на агресия срещу лекари от последната седмица в региона. Припомняме, че преди дни мъж нахлу в УМБАЛ "Медика-Русе“ и заплашва медици в лечебното заведение, а през предходната седмица стана ясен друг инцидент от миналата година, при който бе упражнено насилие над общопрактикуващ лекар от Ново село. Апелът се разпространява предимно в социалните мрежи и най-вече във Facebook, като за по-малко от 24 часа е достигнал до над 15 000 души от страната.

Към инициативата се присъединиха и от лечебни заведения "Медика“. Идеята е кампанията да се превърне в национална, като тя е посветена срещу всякакъв вид насилие над лекари, медицински сестри и санитари.

На място в Университетска болница "Медика-Русе“ Хебибов разговаря с част от персонала, работещ в спешното отделение и ковид-сектора. "Нека бъдем единни и да покажем като общество, че сме по-силни от случващото се. Трябва да ви се осигурят нормални условия за работа и да не допускаме повече подобни прояви, които откровено са израз на невежество и пошлост. Агресията няма повече място в нашето ежедневие.

Всеки от вас трябва да е спокоен на работното си място и да не се позволяват повече подобни грозни гледки и ексцесии. Вашата работа е важна за нас и никой от нас не иска да се чувствате огорчени или демотивирани.“, каза заместник областният управител Синан Хебибов.

От началото на пандемията през ковид-отделението на болницата са преминали близо 3200 пациенти, от които около 800 през интензивния сектор. УМБАЛ "Медика-Русе“ е и болницата с най-голям реанимационен капацитет в региона, като само за ковид-пациенти разкритите интензивни легла към момента са 46. За съжаление близо 94% от леглата за интензивни грижи в лечебното заведение са заети. Свободните реанимационни легла са само три. По последни данни свободните легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в региона са 186, като седем от тях са реанимационните.