Екипът на Младежки център - Добрич продължава и през тази година поредицата от неформални образователни срещи с млади хора от цялата област, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Темите са различни, но винаги актуални и насочени конкретно към младежите. Само преди дни младежки работници проведоха неформално обучение с тема "Общуване без агресия“ в балчишкото село Оброчище. "Една от най-добрите страни на нашата работа е срещата с млади и позитивни хора.

В петък се запознахме точно с такива в СУ "Христо Смирненски“ в с. Оброчище и си поговорихме за агресията, насилието и тормоза в общуването. Тормозът от връстниците в училище често се определя като "мълчалив кошмар“, защото много деца и младежи се срамуват да признаят дори пред родителите си, че са обект на тормоз. Това е явление със сериозни размери, което оставя дълготрайни последици върху психичното здраве и поведението, както на тези, които търпят насилие, така и на онези, които го извършват или наблюдават.

Чрез методите на неформалното образование и различни ролеви модели си отговорихме на въпросите: Какви са видовете агресия, как изглеждат профилите на "насилника“ и на "жертвата“ и към кого можем да се обърнем , ако станем жертва на насилие“, разказват от екипа на Центъра. "Заедно за приобщаваща Европа!“ е мотото на подобни инициативи.

Неформалната образователна среща е част от програмата с неформални обучения на младежките работници и образователните медиатори, която се изпълнява по проект "Младежки център Добрич – Вашето днес“ на Община град Добрич, програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г.

Жулиета НИКОЛОВА