Съвместен проект за създаването на четири нови магистратури и една докторантска програма разработват НВУ "Васил Левски“ в старата столица и Софийския университет "Св. Климент Охридски“, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Велико Търново. В рамките на дейностите, финансирани по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“, се предвиждат още изграждането на центрове за виртуално обучение, в които ще има модерно оборудване и специален софтуер за въвеждане на дигитално образователно съдържание. В тях ще бъдат монтирани и стрийминг камери, както и аудио оборудване. Освен това лекциите ще се записват и ще се "качват“ в облак, в който всички студенти и преподаватели ще могат да ги намерят по всяко време. Предвижда се и три от програмите да бъдат разработени на английски език.

"Магистратурите, които двете висши училища подготвят, са "Изкуствен интелект“, "Геоинформационни технологии при управление на кризи“, "Геоинформационен мениджмънт и приложения“, "Комуникационни технологии в сигурността“ и докторска програма "Киберсигурност“, обясни полк. Николай Урумов, зам.-началник по учебна и научна част на НВУ. Той уточни и, че студентите, които ще ги завършат, ще получат двойна диплома от двата университета.

"Образователните програми, които сме създали целят да "атакуват“ освен българския пазар и чуждестранни пазари – Африка, бивши Съветски републики и т.н. Това, което е уникално в случая за тези магистърски програми, а и за докторската, е че за пръв път цивилен и военен университет обединяват усилия, за да могат да покажат нещо ново за Източна Европа. В своя си вид тези програми са уникални не само за Балканите, но и за Източна Европа и мога да кажа, че сме взаимствали различни теми от най-добрите университети в изготвянето им“, допълни координаторът на проекта от страна на СУ "Климент Охридски“ проф. Климент Найденов, декан на Геолого-географския факултет.



Очаква се първите около 50 студенти да започнат своето обучение още през учебната 2022/2023 година. Все още не е ясно как ще се случи приемът – с изпит или по документи. Първоначално формата ще е платена, а след това ще се търси вариант и за т.нар. "държавна поръчка“. Преподавателите, които ще се включат, ще са над 35-а, като броят им ще се увеличава.

Стойността на проекта е 1 963 234.00 лв., от които 1 215 544 лв. за НВУ "Васил Левски“, за СУ "Климент Охридски“ 747 690 лв. Асоцииран партньор по проекта е Военно-техническата академия в Букурещ.

Луиза ТРАНЧЕВА