Обявен е конкурс в Добрич за най-добро домашно вино реколта 2021 година, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Конкурсът е традиционен и се провежда всяка година, като се радва на немалък интерес от добруджанци. Негови организатори са Къщата на виното и Община град Добрич. Според регламента в конкурса могат да участват производители от град Добрич само със собствени вина – реколта 2021 г.

Категориите са три - червени вина, бели вина и розе. Производителите имат право да участват в повече от една категория. Не се допускат вина, които са изкуствено ароматизирани.

Производителите трябва да посочат задължително сорта или сортовете, от които е произведено виното. Участниците в конкурса носят проба от всяко вино, с което участват. Пробите трябва да са бистри. Всяка от тях трябва да е в 1 брой стандартна стъклена бутилка 0.750 мл, без етикет. Проби от вината се събират до 10 февруари в Къщата на виното, на адрес: ул. "Васил Левски" № 7 (Старият хлебозавод), телефонът за информация е 0886 520138.

Вината се оценяват от тричленна комисия от специалисти, съгласно Правилника за устройството и дейността на дегустационните комисии, издаден от Министерството на земеделието и горите. Във всяка категория се определят І, ІІ и ІІІ-то място. Спечелилите конкурса ще получат грамота и предметна награда. Победителите ще бъдат обявени на 14 февруари 2022 г.



Жулиета НИКОЛОВА