Една година след като Гърция направи поръчка за изтребители Rafale френско производство, първите шест самолета се очаква да пристигнат в авиобаза "Танагра“ и ще се проведе церемония, на която ще присъства премиерът на страната Кириакос Мицотакис, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini

Първоначалната поръчка беше за 18 самолета, а през септември Атина добави още шест с оглед на амбициите на Турция в Източното Средиземноморие.

Общата стойност на самолетите се оценява на 3,3 милиарда евро, като Атина също планира да закупи три фрегати клас Belharra от френската корабостроителница Naval Group за между 3 и 5 милиарда евро. Гърция също е изразила интерес да закупи пет корвети клас Gowind от Naval Group.

"Позицията на Гърция се промени в очите на нейните международни партньори. Страната преодоля икономическата криза, имиграционния шок и спря да "проси“ пари. Вместо това отново се превърна във важен партньор за отбранителни програми и договори. Не забравяйте, че когато президентът (Еманюел) Макрон пътува до Гърция, той бе придружен от важни бизнесмени“, каза Дороти Шмид, ръководител на програмата за Близкия изток и Турция във Френския институт за международни отношения.

През 2021 г. годишният бюджет за отбрана на Гърция достигна 5,5 милиарда евро, рязко увеличение с 41% в сравнение с 2020 г.

В същото време гръцко-френският алианс раздразни Анкара, особено след подписването на стратегическо споразумение с клауза за взаимопомощ в случай на заплаха за границата. Гърция също се съгласи да изпрати войски в региона на Сахел в Западна Африка, за да помогне на Франция.

Освен това Атина подписа договор за обучение на гръцки пилоти в Израел, заедно със споразумения за сътрудничество в областта на отбраната с Обединените арабски емирства и САЩ, докато възможността Гърция да придобие американски изтребители F-35 остава открита.

Френският президент Макрон и Мицотакис са двамата най-ревностни поддръжници на стратегическата автономия на Европа.

Присъствието на Франция в Източното Средиземноморие засилва тези амбиции, докато за Гърция подобни дипломатически споразумения станаха необходими за ограничаване на турската агресия, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков