Рами Киуан се утвърди като един от водещите български боксьори при мъжете през миналата година. Макар все още само на 21 години, той успя да впечатли с изявите си на международната сцена и сега ще опита да продължи тази тенденция. Националът ни в категория до 75 килограма говори пред сайта на БФ Бокс за амбициите си, конкуренцията, атмосферата в първия състав, както и по други теми.



Рами, здравей. С какви амбиции започваш 2022 година и докъде искаш да стигнеш?

- За 2022 година имам три главни цели. Първата е да влезна в медалите на "Странджата“. Втората – да пробия до отличията и на Европейското първенство до 22 години. Третата, която може би ще е най-трудна, да спечеля медал и от шампионата на Европа при мъжете.

За теб Европейското до 22 години ще бъде последен такъв турнир. Той ли ще е приоритетът?

- Ще се опитам да се фокусирам върху него, да. За него ще се подготвя най-добре и ще видим след това при мъжете какво ще стане.

Как се чувстваш след първия лагер, който проведохте в София и преди началото на втория на Белмекен?

- Чувствам се добре. Аз не съм спирал да тренирам. Докато бяхме в почивка съм тренирал всеки ден. Във форма съм. Ще ошлайфаме допълнително някои неща за "Странджата“. И там ще се види вече как съм в сравнение с останалите боксьори в световен план.

Усещаш ли един прогрес в своята игра? В края на миналата година започна добре участието на световното първенство, но малшанс те лиши от възможност да атакуваш призово класиране. Колко близо се виждаш до медалите?

- На световното загубата която претърпях беше доста спорна. Мисля, че можех да продължа доста по-напред. Но въпреки това от световното насам смятам, че се развивам доста добре. Световното беше голям тласък за мен. Развивам се в правилна посока и първенството в Белград беше показателно за това.

Как виждаш вътрешната конкуренция, тук в нашия национален отбор?

- Конкуренция тази година се очертава да е по-сериозна, така е. Уилиам Чолов влиза при мъжете на 75 килограма, той е много добър боксьор, с който ще се дърпаме напред. Талантливо момче, което има успехи при юношите и младежите, така че със сигурност ще направим сериозно израстване. Винаги е хубаво да има конкуренция.

Как ти се струва обстановката в отбора? Треньорът Жоел Арате заяви, че е много доволен от колектива, който изграждате. Така ли е?

- Има доста попълнения от младежкия национален отбор. Те ще започнат постепенно да тренират пълноценно с нас и мисля, че се чувстват добре и ние се разбираме с тях.

Около вас трябва да се гради бъдещето на този отбор. Предполагам голяма цел пред теб е Париж 2024…

- В близко бъдеще, очаквам да взема медал от европейско и световно, надявам се, може и титла. Но разбира се каквото стане. Но да, медали от по-големи първенства и участие на Олимпийските игри в Париж е най-голямата цел, както и медал от там. Ако може и шампионска титла ще е най-добре.