На 17.01.2022 г. ВиК – Шумен извърши ремонта на дълбок сондаж "Мировци“, съобщиха от пресцентъра на Община Шумен . Изграден и пуснат в експлоатация през 1974 г., той е един от основните водоизточници във водоснабдителна система "Мировци". От нея севодоснабдяват жителите на три населени места в община Нови пазар - с. Мировци, с. Беджене, с. Преселка и на с. Красен дол от община Никола Козлево. От водоснабдителна система "Мировци", при необходимост се осигуряват допълнителни водни количества и за с. Писарево и с. Тръница в община Нови пазар и с. Каравелово в община Никола Козлево.

Поради голямата дълбочина, на която е потопен помпеният агрегат - 260 м, неговият демонтаж и монтаж бяха изпълнени с тежък автокран с голяма товароносимост. Инсталираната нова помпа е модерна и енергоефективна, в съответствие със съвременните изисквания за този вид агрегати.

"Въпреки сложния терен, зимните условия и голямата дълбочина, работите бяха изпълнени в рамките на предварителния график и без нарушаване на водоснабдяването за потребителите“, каза Стоян Владимиров, гл. инженер на ВиК – Шумен. "Този обект е част от нашата програма за подобряване на водоснабдяването на малките населени места в областта“, добави инж.

Владимиров.