Остава енигма как Скопие и София ще решат отворените исторически въпроси, за които от три години се водят спорове в Смесената историческа комисия, коментира скопският телевизионен канал “Алсат М“.

След като в понеделник в интервю за БНТ министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи обяви промяна в начина на работа на Комисията, днес премиерите на двете страни Ковачевски и Петков умело избегнаха отговорите по тази тема и само казаха, че първо трябва да се създаде добра среда за продуктивен диалог на историците. Ковачевски каза, че историческите въпроси ще бъдат поставени на заден план, а Петков каза, че историческата комисия е една от петте, които ще бъдат определени във вторник в София. Нито Ковачевски, нито Петков обявиха промяна в методологията на работа на Комисията.

"Аз лично се надявам, че членовете на Историческата комисия ще се информират заедно за договореното и това, което съвместно е договорено, ще бъде мост към бъдещето, а не връщане към миналото“, каза Ковачевски.

"Надявам се, че когато поставим Историческата комисия да бъде една от петте комисии, в рамките на всички онези ползи, които трябва да бъдат постигнати от съвместната работа, дори и въпросите, които все още не са заявени, те ще бъдат поставяни в много по-различна среда - среда на добър диалог, среда на градивност“, каза Петков.

Попитан как се наричат хората и езикът в страната, в която живее, българският премиер само каза, че София зачита правото на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, а Ковачевски повтори, че говори македонски, но добави, че езиковата формулировка остава същата - в двустранните споразумения с България македонският език ще бъде изписан като официален според Конституцията на страната.

Именно тази формулировка е използвана в текста на Брюкселската преговорна рамка, която София все още не одобрява, на практика налагайки вето. Засега България няма отговор на искането на македонските власти, в рамката да не се използва такава формулировка за македонския език.

Превод и редакция: Юлиян Марков