Имаме галопираща заболеваемост от COVID-19 в областта и в частност в община Ловеч – така кметът Корнелия Маринова обобщи информацията от заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус. Заседанието се проведе на 18 януари 2022 г. под председателството на кмета на Община Ловеч.

Регистрираната 14-дневна заболеваемост за областта към 17.01.2022 е 821 на 100 хил. население.

Ловеч е на трето място с 1131.8 на 100 хил. население, преди областния град "по-болни“ са общините Троян и Априлци. Община Летница също е минала границата от 250 на 100 хиляди население и там също ще се правят тестове на учениците.

Динамиката е голяма, в отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) в Ловеч към момента има три заети и три свободни легла. В Троян в интензивното отделение от четири легла утре се свиват на две поради липса на персонал, съобщи и. д. директорът на РЗИ – Ловеч, д-р Росица Милчева. За областта от 190 легла за не усложнени случаи има 110 свободни. Това се обяснява с многото по-леки случаи, които не са хоспитализирани.

В МБАЛ "Д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч има 31 свободни легла за не усложнени случаи, но има и трима болни лекари от COVID-19, съобщи директорът на болницата Янко Кочев. Днес са приети 30 заболели, от тях само седем са ваксинирани.

Янко Кочев специално благодари за направените дарения от "Ротари клуб“, които са осигурили дезинфектанти за 20 000 лева за здравното заведение. Възстановен е и слуховият скрининг на новородените бебета чрез осигуряване на нов апарат, защото от лятото на м. г. услугата не работи. От РЗИ пък са доставили нови партиди лични предпазни средства за лечебните заведения.

Според д-р Николай Дяков, началник на Спешно отделение, вариантът омикрон засяга всички възрасти – имали са както дете на годинка и два месеца, така и 95-годишен човек. Разпространението на омикрон е по-бързо от предишните варианти на ковид, но натискът върху болничните заведения засега е по-лек, допълни д-р Антонио Маринов, директор на Районната здравна каса.

Служителите на МВР през изминалата седмица са извършили 146 проверки, 74 са проверките на Областна дирекция по безопасност на храните – Ловеч, има 21 предписания.

До 17 януари са извършени 2949 тестове на учениците, за 24 януари тестовете са осигурени. Има карантинирани 13 паралелки и една група в детска ясла. Очаква се да бъде обявена ваканция от 31 януари до 4 февруари – това са девет дни с почивните 29 и 30 януари.