Американска подводница с балистични ракети е спряла в Гуам в събота на фона на напрежението в Индо-Тихоокеанския регион, съобщава The Hill.

USS Nevada пристигна в пристанището Апра в Гуам в събота, според изявление на ВМС на САЩ. От ведомството съобщават, че рядкото посещение отразява "ангажимента на Съединените щати към Индо-Тихоокеанския регион и допълва многото учения, операции, обучение и дейности за военно сътрудничество, провеждани от стратегическите сили, за да се гарантира, че те са налични и готови да действат по целия свят по всяко време“.

USS Nevada е подводница с балистични ракети от клас "Охайо“, която обикновено е базирана във военноморската база Китсап в щата Вашингтон. Тя служи като неоткриваема платформа за изстрелване на балистични ракети.

Машината дава на САЩ техния "най-оцеляем крак от ядрената триада“, според ВМС. Тя носи 20 балистични ракети Trident и е въоръжен с десетки ядрени бойни глави.

Посещението на кораба в Гуам в събота беше първата спирка, която той направи на територията от 2016 г. и едва второто обявено посещение от 80-те години на миналия век, според CNN.

Когато една от подводниците с балистични ракети на страната бъде пусната в движение, това обикновено се пази в тайна, отбелязва CNN, и затова много рядко USS Nevada да бъде снимана извън своето пристанище.

Тъй като подводницата е с ядрено задвижване, тя може да стои в потопено положение в продължение на няколко месеца наведнъж.

Публичното посещение на USS Nevada идва на фона на напрежението в Индо-Тихоокеанския регион, като САЩ и Китай са в противоречие за самоуправлението на Тайван. Северна Корея също засилва ракетните си изпитания.

Посещението на USS Nevada може да послужи като домонстрация на САЩ, тъй като усилията на Северна Корея и Китай за създаване на балистични подводници изостават далеч от тези на САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов