Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че газ от находищата в Източното Средиземноморие може да се транспортира до Европа само през турска територия. Той направи съответното изявление пред турски журналисти на борда на самолета, прибиращ се от Албания, коментирайки дискусията около целесъобразността на газопровода EastMed, предава ТАСС.

"Този проект е нереализуем. Те го проучиха и видяха, че там няма положителни моменти. Такава работа (доставка на газ от региона в Европа) не може да се осъществи без Турция. Ако газът от там отива в Европа, това може да стане само през Турция“, каза Ердоган.

Той припомни, че по-рано турското министерство на енергетиката е поддържало контакти с Израел по темата за полагане на подобен газопровод от Източното Средиземноморие до Европа през турска територия. "Тогава нещата вървяха в правилната посока. Има ли надежда сега? Условията се обсъждат, защото тук е важно да се вземат предвид интересите. Ние сме в контакт с израелския президент, израелският премиер говори по този въпрос на различни нива“, каза турският лидер.

На 8 януари гръцкият информационен портал Defense-point.gr съобщи, че Съединените щати са уведомили Гърция, Кипър и Израел, които се договориха за бъдещото изграждане на Източносредиземноморския газопровод (EastMed pipeline), че не подкрепят този проект. Според портала тази позиция на Вашингтон е свързана с решението да се избягват конфликти с Ердоган до изборите в тази страна, които са насрочени за юни 2023 г. Членовете на проекта все още не са го изоставили, но казват, че може да обмислят алтернативи.

Споразумението за изграждането на газопровода EastMed беше подписано на 2 януари 2020 г. от Гърция, Кипър и Израел. Очаква се това да позволи стартирането на енергийните доставки от израелското находище Левиатан и кипърското находище Афродита през островите Кипър и Крит до континенталната част на Гърция, а в бъдеще може би да докара газ до Италия. Проектният капацитет на газопровода EastMed е 10 милиарда кубически метра газ годишно.

Превод и редакция: Иван Христов