В последните години се наблюдава доста засилен туристопоток между България и ОАЕ и ще се радвам, ако развиваме заедно този потенциал. В тази връзка се надявам на едно ползотворно и успешно сътрудничество с Вас в бъдеще. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на срещата си с Н.Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, извънреден и пълномощен посланик на Обединените арабски емирства у нас.

Министър Проданов увери посланика, че въпреки продължаващата пандемия от коронавирус, Министерство на туризма работи за безпроблемното протичане на зимния сезон, така че да можем да посрещнем гостите от ОАЕ. Той обясни, че са водени разговори с ръководството на летище София, според които има сериозен потенциал за двойно увеличение на полетите от Близкия Изток. "Един от основните ни приоритети е да въведем електронни визи, защото това е перспектива, която можем да развиваме“, поясни още министърът.

От своя страна посланик Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми каза, че Обединените арабски емирства гледат на България като на стратегически партньор и се надява, че 2022 г. ще бъде добра година и ще допринесе за развитието на отношенията между двете държави, особено в сферата на туризма. По думите му България има много добри условия за туризъм и прекрасни места за посещения, като в момента много от гражданите на ОАЕ избират страната ни за практикуване на зимни спортове. Предпочитанията им са свързани с големите зимни курорти Банско, Пампорово и Боровец.

Двамата обсъдиха и възможността за подписване на Меморандум за сътрудничество в областта на туризма с Министерство на икономиката на ОАЕ.