Велико Търново. Нов апарат за размразяване на кръвна плазма на водна баня получи Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица. От лечебното заведение уточняват за Радио "Фокус“ – Велико Търново, че дарението е от местния Ротаракт клуб. Допълват и, че уредът е изключително важен за работата на медиците, тъй като от него зависи качеството на кръвната плазма и извличането на необходимите елементи от нея.

"Плазмата се съхранява на минус 30 градуса, за да се прелее тя трябва да се размрази и да се стопли, а качеството на размразената плазма, зависи от темпа на размразяване, както и на замразяване. Тази водна баня е апарат, без който ние не можем да работим и не можем да бъдем полезни на пациентите“, казва д-р Мариана Витанова, началник на единственото отделение по трансфузионна хематология в област Велико Търново.

Апаратът струва близо 3 000 лв., а средствата за него са събрани от лични дарения на членовете на клуба.

"Ние подкрепяме тези, които имат най-голяма нужда, една от зоните на фокус за нашата организация е медицината, а и в сегашната пандемична обстановка нашите медицински заведения имат нужда от нашата подкрепа, по тази причина се насочваме и към тях. Разбира се, стараем се въпреки пандемията да не загърбваме и всички други сфери. След като разбрахме от д-р Витанова за крещящата нужда от апарата за размразяване на кръвна плазма , членовете събраха необходимата част от сумата и поръчахме уреда. Все още нивото на ваксинация в България е ниско, болните от COVID- 19 нарастват, нуждаят се от кръвопреливане, затова се надяваме по този начин да подпомогнем спасяването на животи“, разказва Венелин Иванов, председател на Ротари клуб – Велико Търново.

Нужда от доброволни кръводарители е непрекъсната, а поддържането на резерв във всяка болница задължително, но и изключително трудно. През годините това е и една от големите каузите на Българския червен кръст

"Всяка инициатива, която е свързана с кръводаряването е благородна и заслужава уважение и преклонение. Тази апаратура дава възможност взетата кръв да бъде обработена и да достигне до реципиента във възможно най-добро състояние“, казва д-р Галина Гарева, председател на Областния съвет на БЧК във Велико Търново и медицински директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“.

Местната организация има идея да подпомогне кръводаряването на реконвалесцентна плазма, което много често е жизненоважно при лечението на пациенти от COVID- 19.

Ръководството на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ изказва огромната си благодарност към Ротари – клуб – Велико Търново за редицата благородни инициативи и подкрепата през годините.