Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев подписа заповедта, с която даде старт за възможността за кандидатстване от страна на нуждаещите се да ползват социални жилища. Това съобщиха от общинската администрация.

Велинград за пръв път разполага със свой собствен жилищен фонд. Сградата е разположена в специално закупени за целта парцели близо до квартал "Асфалтова база“. Четири от жилищата са тристайни, пет-двустайни, а останалите са с по една стая. Наемът, който ще се заплаща ще е символичен.

Подборът на новите наематели ще става от общинска комисия, в която ще има и гражданска квота.

За да кандидатстват гражданите, е необходимо да попълнят заявление и декларация, кото могат да бъдат изтеглени от сайта на общината или да се получат на място от деловодството. първото картотекиране на кандидатите е със срок до 28.02.22 – ра година.

Официалното откриване на жилищната сграда се състоя в края на декември 2021 г.

Проектът “Изграждане на нови социални жилища в град Велинград" по Оперативна програма "Региони в растеж 2014 – 2020“ е на обща стойност 4 010 784.40 лв., от които 3 409 166.75 лв. /85 %/ предоставени от Европейски фонд за регионално развитие и 601 617.65 лв. /15 %/ – национално съфинансиране.

Основните дейности включваха организация и управление на проекта; инженеринг / проектиране, авторски надзор и изпълнение на строителството/, закупуване, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане за нуждите на проекта, изготвяне на оценка за съответствие на инвестиционните проекти със съществените изисквания към строежите и упражняване на строителен надзор по време на строителството, осъществяване на независим финансов одит и приключване на проекта.

Целта на проекта бе да се създаде подходяща социална инфраструктура за настаняване на уязвими и необлагодетелствани групи от населението, които не могат да си наемат жилища на съществуващите пазарни цени. Изискванията към бъдещите наематели, процесът и правилата за настаняване са регламентирани в Наредба за условията и реда за настаняване и ползване на социални жилища в Община Велинград, приета с решение на ОбС-Велинград през март 2019.