Пловдивският апелативен съд със свое решение потвърди присъдата по делото за убийството в село Нареченски бани, за което подсъдимият С. Б. е осъден на 20 години лишаване от свобода, а синът му М. Б. - на 16 години лишаване от свобода, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от Съдебната палата.

През миналата година окръжният съд ги призна за виновни за това, че на 21.03.2018 г., в село Нареченски бани, в съучастие, като съизвършители, умишлено са умъртвили В. М., като смъртта му е настъпила по особено мъчителен начин и деянието е извършено с особена жестокост. Тялото е намерено в пластмасов контейнер за смет, захвърлен в реката на 4 километра от селото по посока Смолян.

Подсъдимите, чрез своите защитници, обжалваха присъдата пред Пловдивския апелативен съд. Подсъдимият С. Б. искаше да бъде признат за невинен и оправдан, понеже не е участвал в убийството. Подсъдимият М. Б. настояваше, че деянието не е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за убития начин. Наследниците на пострадалия настояваха на С. Б. да бъде наложено наказание доживотен затвор без замяна, а на М. Б. доживотен затвор.

Апелативният съд, след като анализира събраните по делото доказателства прие, че и двамата подсъдими са участвали в умъртвяване на В. М. Твърденията, че убийството е извършено единствено от М. Б. са категорично опровергани.

Деянието е извършено с особена жестокост, понеже двамата по хладнокръвен начин са довели престъпния си замисъл докрай. Този извод следва и от поведението им след извършване на престъплението, увиването на пострадалия в завеса, завързването му с въже, поставянето му в пластмасовия бидон и захвърлянето в реката, като преди това за тежест е поставен капак от шахта за потъване на трупа във водоема.

Като неоснователно е преценено искането за налагане на наказание доживотен затвор без замяна на С. Б. и доживотен затвор за М. Б. В конкретния случай извършеното престъпление от двамата подсъдими е тежко, но не може да се приеме, че притежава признаците да е изключително, в сравнение с други деяния от същия вид. Причината за възникване на конфликта между тримата е в породилите се съмнения от страна на пострадалия В. М. относно коректността на подсъдимите в бизнес

отношенията им. Този спор ескалирал, като в един момент пострадалият избухнал и пръв започнал да блъска подсъдимия С. Б.

Решението на Апелативния съд не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от съобщаване на страните за изготвянето на съдебния акт.