Поглед към бъдещето, по-голяма практичност, освобождаване от предишните декларативни ангажименти, фокус върху важното за ежедневието, обявиха премиерите на България и Република Северна Македония преди днешната среща, пише скопският вестник “Независен“.

Оптимизмът за ново начало в опитите за преодоляване на спора между Северна Македония и България и отблокиране на началото на преговорите на страната с Европейския съюз идва тези дни и от Скопие, и от София, пише изданието

Новите правителства на двете страни обявяват ново начало в преговорите за преодоляване на спора, по-прагматичен подход и се фокусират първо върху това, което е постижимо в момента, укрепване на сътрудничеството и по този начин създаване на положителен климат и проправяне на пътя за преодоляване на различията.

Днес новият министър-председател на България Кирил Петков пристига в Скопие, където ще се срещне с новия македонски премиер Димитър Ковачевски, който след като получи подкрепа за правителството си в парламента в неделя, в понеделник официално встъпи в длъжност.

Поглед към бъдещето, по-голяма практичност, освобождаване от предишните декларативни ангажименти, фокус върху това, което можем и важното за ежедневието на гражданите, анонсират двамата премиери преди днешната среща. Между другото те ще обсъдят създаването на пет работни групи - по икономика, инфраструктура, култура, европейска интеграция и история, които, както Петков обяви в интервю за МИА, ще се събират всеки месец и ще допринасят за практическото решаване на въпросите. които са важни и за двата народа. Ще има и съвместно заседание на двете правителства, което може да се състои този месец.

Вчера, след срещата на новия правителствен кабинет с президента Стево Пендаровски, Ковачевски каза, че ще обсъди с Петков теми в областта на икономиката, инфраструктурата, образованието, образователното сътрудничество, иновациите, както и подкрепата за процеса на евроинтеграция на страната.

В интервю за МИА Петков подчерта, че идва с градивен тон и готовност за ново начало и без анекси или какъвто и да е документ към Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

"Не, не. Идвам с градивен тон и готовност да започнем съвместна работа. Нямам готов документ или нещо подобно, защото всички тези документи нямат смисъл, ако не им дадем реална мотивация, че трябва да свършим работата. Предлагам да оставим документите като втора стъпка и да започнем първо, за да има нещо, за което ще пишем в следващия документ. В противен случай опасността е да напишем документ и след това – нищо,“ отговори Петков на въпрос на МИА дали ще представи анекс към Споразумението, нещо, за което се спекулираше в РСМ напоследък.

Ковачевски каза още вчера, че няма да подписват споразумения с Петков, но чрез работа първо ще възстановят доверието между гражданите и че политиците няма да правят това във всички области.

"Когато говорим за сътрудничество в областта на икономиката и търговията, тогава имам предвид сътрудничеството между бизнес сектора, което означава, че ще призовем търговските палати на двете страни да си сътрудничат. В областта на образованието ще призоваваме университетите да си сътрудничат. По отношение на иновациите, тези, които се занимават с нов бизнес, с иновации да си сътрудничат помежду си, добави Ковачевски. Той подчерта, че този принцип ще се използва в образователния и културния обмен, както и че младите хора ще работят за установяване на по-добра комуникация помежду си.

Сроковете вече не се обсъждат, въпреки че самият Петков се застъпи за шест месеца за разрешаване на спора, а след заседание на българския Консултативен съвет за национална сигурност българският президент Румен Радев каза, че сроковете не са необходими, а са необходими реални резултати. Сега самият Петков казва, че можем да напреднем в срока, в който ще си свършим работата и двете страни.

Позовавайки се на разрушителните сили, които влияят на процесите и опитите за разрешаване на спора между Северна Македония и България, Петков в интервю за МИА подчерта, че онези отделни групи в двете страни, които по различни причини смятат, че добросъседството не е добро за тях, ако се включат в целия контекст, ще бъде само слаб глас в пълната картина.

"Има малка група хора, които печелят чрез корупция за сметка на всички останали. Мисля, че те са част от деструктивните елементи, които са свързани и които поставят въпроса дали добросъседството между двете страни е добро или не. "Много от същите тези групи са свързани и с вътрешната корупция в страните“, каза българският премиер Кирил Петков в интервю за МИА.

Да се засили сътрудничеството там, където в момента няма пречки, да се насърчи бизнес сътрудничеството, да се въведе директна авиовръзка, да се работи по инфраструктурната връзка е отправната точка, от която двамата премиери ще се опитат да придвижат процеса напред. и да проправят пътя за по-трудни въпроси, разбира се това включва език, нация, история.

Петков смята, че първото нещо, което може да се направи през следващия месец, е пускането на полети между София и Скопие, а за това как ще се решават по-трудните въпроси, казва, че с конструктивен диалог всички въпроси са разрешими.

Ковачевски каза вчера, че позициите ни са кристално ясни, тоест ние сме Република Северна Македония, в която гражданите говорят македонски и имат собствена идентичност.

"По отношение на историческите въпроси винаги съм казвал, че те трябва да бъдат част от дебата на историците и че доверието между гражданите трябва да се гради върху позиции, които означават по-добър стандарт за тях и как да го достигнат. По отношение на правата на малцинствата, ние уважаваме всички харти и всички организации, което е гарантирано в международен план, включително ООН, включително и правата на малцинствата. "Ние сме и държава, която каза по отношение на всички свои съседи, че няма да се меси във вътрешните им работи“, каза Ковачевски.

В интервю за МИА българският премиер подчерта, че има лесни неща, но има и по-трудни и чувствителни, които трябва да се решават.

"Има някои неща, на които трябва да обърнем малко повече внимание, които са по-чувствителни по отношение на това, което първо заяви Консултативният съвет за правата на българите. Това са теми, които тежат малко повече. Трябва да се обърнем към тях. Мисля, че един приятелски, конструктивен подход трябва да може да решава както лесни, така и трудни теми. "Но затова най-важното е да имаме доверие и се надявам, че ще изградим това доверие с нещата, които правим заедно“, каза Петков.

Преди да пристигне в Скопие, българският премиер каза в интервю за Би Ти Ви, че нито той, нито други държавни служители са разговаряли с представители на посолството на САЩ в България за признаването на македонското малцинство в страната.

"Няма такова малцинство и не можем да говорим за такова малцинство“, каза Петков.

Той каза, че има хармонизирана позиция на българската политика, потвърдена от Консултативния съвет за национална сигурност преди седмица, че позицията на България към Северна Македония не се е променила, а само е надграждана с работни групи.

В друго интервю за скопския телевизионен канал "Сител" Петков е заявил, че по никакъв начин не поставя под въпрос идентичността и езика на Република Северна Македония. В отговор на въпрос каква е позицията му за македонския език и народ, той каза, че България е първата страна, признала Северна Македония за независима държава и че се гордее с това.

Когато сте независима държава, ние по никакъв начин не поставяме под въпрос идентичността, езика в Република Северна Македония. Това е Вашата идентичност. Това никой не оспорва, каза Петков.

Превод и редакция: Юлиян Марков